Прочитај ми чланак

ПОДЕЛА КОСОВА – опасне игре за мутан циљ

0

Саговорници "Вести" имају супротстављена мишљења о најновијој идеји која се све готово свакодневно провлачи у медијима.

С порастом притиска Запада да се преговори о Косову, окончају најкасније за пола године, у Србији се све чешће у орбиту јавности лансира теза о подели те територије.

Такво решење заговара део српске Владе, па се после шефа дипломатије Ивице Дачића, огласио министар одбране Александар Вулин, оценивши да је компромис, разграничење и заустављање ширења „велике Албаније“. Ипак, сматра, Приштина ће наставити с провокацијама и покушајима да дијалог буде прекинут, јер знају да преговори с председником Србије Александром Вучићем нису добри по њих.

– Повлачења признања Косова су потпуно небитна, ако оно потписом Србије постане члан УН и неповратно заокружи свој међународно-правни субјективитет – казао је Вук Јеремић.

Он је оценио да се спољна политика води прилично неодговорно, јер како каже, један од приоритета дипломатије би требало да буде заштита људских права Срба ван граница Србије.

Вулин звецка

Министар одбране Александар Вулин је поручио да Србија пажљиво бира наоружање и да ће бранити Србију и Србе где год да живе. Упитан за приче о набавци нове војне опреме узвратио је да се о томе не прича у медијима, али ће новинари о набавци, каже, сазнати на време.
– Будите сигурни да пажљиво бирамо и да смо спремни да бранимо Србију и Србе где год да живе – поручио је Вулин.

Није Вулин рекао ништа ново, тумачи за „Вести“ политички аналитичар Душан Јањић, и подсећа да се министар војни и у унутрашњем дијалогу који је покренуо Вучић, залагао за исто.

– То што Вулин хоће је промена граница на Балкану, не само у случају Косова, већ и Босне и Херцеговине. То што заговара би значило рат и немогуће је – каже Јањић за „Вести“, уз подсећање да се због Вулина и Дачића, Србија и нашла у овој ситуацији у којој је.

Ова, како је Јањић зове, политика 90-их прошлог века не може да прође.

– У ту причу Србију гура и Москва којој одговара конфликтна ситуација, јер хоће да је решава за потребе САД и на њој профитира – закључио је Јањић.

Потпуно супротног мишљења је аналитичар Драгомир Анђелковић који поделу назива најрационалнијим решењем и сматра да би Србија вероватно добила више да је то предложила раније.

– Без договора са нама Косово никад неће бити права држава. Добро је решење, али само ако се подела Косова веже за питање Српске – каже Анђелковић за „Вести“.

Подела Косова била би неодговорна, указао је лидер опозиционе Народне странке и некадашњи шеф дипломатије Вук Јеремић.

– Решење за Косово се мора тражити у складу са Уставом и Резолуцијом 1244. Ко иоле зна о дипломатији, не сме да изјављује другачије. Нажалост, неки од кључних људи у нашем државном врху се не понашају тако – казао је он београдским медијима.

Пре коначног статуса, сматра, мора се преговарати о мноштву других ствари од виталног интереса за Србију, попут државне и приватне имовине и гаранције за заштиту српског културног наслеђа.

– Ако Београд стави потпис на косовско чланство у УН, неће бити више прилике да се о тим важним питањима преговара – каже Јеремић.

 

Нетачно је, према његовим речима, да је чланство Косова у УН неопходно да би се живот нормализовао, у покрајини и у региону.

– Зашто би алтернатива чланству у УН морала да подразумева конфликт – казао је Јеремић, уз оцену да нема „замрзнутог конфликта, како режим жели да представи да би застрашио народ“.

На опозициони Савез за Србију, чији је Јеремић део, обрушио се лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић, оценивши да нуде идеје из арсенала губитничке политике, коју је почео Слободан Милошевић са „мало морген“, а наставили Коштуница, Тадић и Николић. Јовановић који себе назива опозицијом, стао је уз Вучића у ставовима да се до мира може само договором са косовским Албанцима и да о Косову треба да се изјасне грађани на референдуму.