Прочитај ми чланак

БЕОГРАД: Почело уговорање коалиција за изборе

0

izbori

Напредњаци су почели незваничне преговоре са странкама за формирање предизборне коалиције, али само на нивоу Београда.

Пошто СНС припрема савезништва и „црта“ листу само за престоничко гласање, и то доказује да одлука о евентуалним парламентарним изборима још није донета. Али, према нашим информацијама у водећим партијским таборима, партнерства која се склопе за Београд врло лако могу да се пресликају и за будуће републичко гласање, када буде заказано.

Пред напредњачким вратима највише је партија које рачунају на то да ће се „угурати“ у њихову коалицију. Извесно је да ће на листи бити Вулинов Покрет социјалиста и Нова Србија Велимира Илића, али и СПО очекује позив.

– Имамо стратешко партнерство са СНС. Први смо препознали да они могу да промене Србију – каже нам Дубравка Филиповска, потпредседник НС.

Потенцијални савезник напредњака је и СДПС, али та странка има знатно већи коалициони потенцијал од осталих претендената. После самосталног прескакања цензуса на Вождовцу, Расим Љајић има више опција на талону:

– Уколико не будемо ишли самостално, прво ћемо преговарати са партнерима из СНС и СПС. Могуће је да разговарамо и са другим странкама, попут ЛДП или ПУПС.

Према сазнањима „Новости“, Јовановићев ЛДП је у незваничним контактима већ понудио Љајићу коалицију за Београд, која би могла да прерасте и у пакт на државном нивоу… И социјалисти су расположени да праве савезништво са СДПС, али ће, највероватније, остати у провереној коалицији са ПУПС и ЈС.

„Заједно за Србију“ Душана Петровића имаће „ватрено крштење“ баш на изборима у престоници. Зато опрезно планирају коалицију. Ослушкују и шта се дешава у ДС, пошто не искључују партнерство са Тадићем ако он свргне Ђиласа.

– Спремамо се за самосталан излазак на престоничке изборе, али не искључујем ни коалиције – рекао нам је потпредседник ЗЗС Срђан Срећковић.

 

______________________________________________________

КОШТУНИЦА ИДЕ САМ

Иако их у јавности стално „гурају“ у савезништво са Дверима, сазнајемо да ће ДСС самостално изаћи и на београдске и на републичке изборе. У Динкићевом табору још нису донели одлуку о коалициији, али им је најближа „Београдска иницијатива“.

 

(Вечерње новости)