Прочитај ми чланак

ПАРАДОКС У ПОГЛАВЉУ 35: Европа нас кoчи због платформе Албанаца?!

0

Оквир за поглавље 35 о Косову не предвиђа сценарио за случај опструкције Приштине. преговори могу бити обустављени уколико се утврди да не постоји напредак у дијалогу

БЕЗ трунке своје кривице Београд би могао да буде заустављен на путу ка Европској унији и то због – платформе из Приштине?!

Ilustracija: Thinkstock

Овај парадокс на нивоу скеча из „Летећег циркуса Монтија Пајтона“ заправо предвиђа преговарачки оквир за поглавље 35 у којем је наглашено да преговори ЕУ са нашом земљом могу бити обустављени, уколико се утврди да напредак у дијалогу са албанском страном није задовољавајући и не прати помак који је постигнут у другим областима. Међутим, нигде није „обрађен“ сценарио шта се дешава у случају када Приштина кочи напредак у нормализацији односа, а што се управо дешава ових дана.

Зато се оправдано намеће питање да ли би Србија могла званично да затражи од Брисела да са списка наших обавеза на европском путу избрише нормализацију односа са косовским Албанцима, с обзиром на то да они у потпуности блокирају дијалог?

Иако у нашем државном апарату преовладава став да би то практично била немогућа мисија, имајући у виду да би таква иницијатива морала да прође компликоване механизме одлучивања у ЕУ и добије сагласност свих држава чланица, недавни предлог министарке Јадранке Јоксимовић наводи на многа размишљања.

Она је, подсетимо, нагласила да уколико ЕУ, као медијатор и гарант, прихвати садашњи однос Приштине према дијалогу и Бриселском споразуму, онда Европска комисија треба да „испразни“ поглавље 35 од тог додатног садржаја.

Саговорници „Новости“ кажу да су захтеви из последњег, 35. поглавља, у који је „угурана“ и нормализација односа са косовским Албанцима, довели до апсурдне ситуације да Србија постане талац политике из Приштине. Европски пут наше земље сада зависи од неразумних одлука друге стране.

Да криза у дијалогу, који је један и од кључних услова за напредак Србије ка Бриселу, није настала због понашања Београда, већ Приштине, указује и Драган Ђукановић, професор ФПН и председник Центра за спољну политику:

– Приштина је та која блокира напредак, а Србија испашта. Међутим, промена садржаја поглавља 35 морала би да прође сложену процедуру и да за те измене и допуне гласају све државе ЕУ. Не знам да се слична ствар догодила у приступним преговорима било које државе централне и источне Европе које су у међувремену постале чланице.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић такође указује на спору и компликовану процедуру одлучивања у ЕУ, али и наглашава да ипак у потпуности не треба одбацити и играње управо на карту промене поглавља 35:

– Уосталом, то поглавље није замена за дијалог Београда и Приштине. Београд треба и да инсистира на наставку разговора са Приштином, односно да отклоне све препреке које су довеле до застоја, пре свега да суспендују одлуку о таксама на српску робу.

ТАЊА ФАЈОН: ТЕШКА МИСИЈА

ИЗВЕСТИЛАЦ из сенке Европског парламента за Србију Тања Фајон сматра да је тешко изводљиво да дође до измене садржаја поглавља 35:

– С обзиром на то да је решавање косовског питања један од најважнијих аспеката приближавања Србије ЕУ, сумњам да би ЕК прихватила тај предлог – истакла је Тања Фајон за „Новости“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!