Прочитај ми чланак

ОВАКО СЕ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ ПЛАНДУЈЕ: Посланици нас одрали за 4,4 милиона евра…

0

Парламентарци поново на дугачком „распусту“, неће се окупљати све до београдских избора 4. марта, због чега се опозиција и жалила комесару ЕУ Јоханесу Хану

У протеклих 20 месеци, колико је протекло од 3. јула 2016, када је конституисан овој сазив парламента, одржано је тек 37 седница, а посланици су радили само 110 дана или око три месеца. Али за све то време, као да раде пуном паром, примали су редовно плате, за које је из државне касе избијено 525.000.000 динара (око 4,4 милиона евра)!

Пошто је просечна посланичка плата око 105.000 динара, месечно на зараде њих 250 из буџета оде 26.250.000 динара (око 219.000 евра). Тако је сваки посланик, за протеклих 20 месеци, за свој (не)рад инкасирао 2.100.000 динара (око 17.500 евра).

Псовке уместо расправа

А од почетка ове године нису одржали ниједну седницу и, како се најављује, планирају да се окупе тек после 4. марта, односно после избора у Београду, иако на скупштинску расправу чека око 150 закона, од чега чак четрдесетак које је предложила Влада Србије у новембру и децембру 2017.

Упркос свему томе, као и чињеници да чувени по томе што, уместо аргументима, међусобно ратују псовкама, увредама, гађањем компјутерским мишем, посланицима је децембра прошле године одобрено повећање плате од пет одсто, те од јануара примају око 5.000 динара више.

На недавном састанку с европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом посланици опозиције су указали на тај проблем. Лидер ДС Драган Шутановац је казао да је та странка поднела више од 50 предлога измена и допуна закона, а да ниједан није дошао на дневни ред, што је, како је казао, изненадило представнике ЕУ.

Шокирали се

– Европски комесар је нагласио да је потпуно неуобичајено то што је парламент и у време председничких избора и сада, за време градских избора, суспендован. Они не разумеју на који начин то може да функционише и свакако да су скренули пажњу српским властима да то није начин на који се ради у демократским земљама – казао је Шутановац.

НЕМА РАСПРАВЕ, САМО ГЛАСАЊЕ НАСЛЕПО

Политиколог Бобан Стојановић каже да је Скупштина нерадом изгубила примарну функцију – да се о законским предлозима дискутује.

– И у ретким данима када се закаже седница, имајући у виду да велики број закона чека на усвајање, на дневни ред се ставе на десетине предлога и онда нема квалитетне расправе о сваком појединачно. Седнице се своде на гласање наслепо и успутне свађе и вређања. Иако грађани, као порески обвезници, издвајају значајан новац за рад парламента, они не испуњавају своје дужности – коментарише Стојановић.