Прочитај ми чланак

ОТПИСАНА СРБИЈА, НЕМА НИШТА ОД ЕУ: Одложена отварања поглавља 23 и 24

0

Шансе да Србија после референдума у Великој Британији отвори преговарачка поглавља са ЕУ 30. јула су минималне. То је прва последица већинског гласања за Брегзит.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Резултати референдума неће зауставити евроинтеграције Србије, али ће их сасвим сигурно успорити. Србија је, осим тога, изгубила једног од најјачих заговорника проширења унутар саме Уније.

Ипак, Брисел је у првим реакцијама јасно и недвосмислено поручио да Брегзит не сме и неће зауставити процес ширења ЕУ.

– Наставићемо посао који смо започели, а који није ни близу завршетка – поручио је јуче Јоханес Хан, европски комесар за проширење, и истакао да је последњих година много тога постигнуто на Балкану и да се не сме сада бити уморан или разочаран после референдума.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да не зна хоће ли бити одложено отварање поглавља са ЕУ јер има много важнијих питања од тога. Поручио је да ће Србија након изласка Велике Британије из ЕУ наставити свој европски пут и додао да ће Влада успети да сачува пуну економску и финансијску стабилност земље.

– Влада Србије зна да је за наше грађане важан европски пут и бољи животни стандард уз истовремено привлачење инвеститора и јачање економије – изјавио је Вучић.

Велика Британија изгласала је излазак из Европске уније након 43 године чланства! У историјском референдуму, Брегзит је са више од милион гласова надмашио опцију останка у ЕУ, чиме је исписана нова страница истори Велике Британије, али и Европске уније.

– Људи у Србији не морају да брину јер сутра за један евро неће бити потребно 136, него мање од 124 динара – истакао је премијер и додао да због великих потреса у ЕУ Србија жели да буде отворена за све инвестиције које очекује из Кине, САД и Русије.

Вучић је додао да ће Србија наставити да негује најбоље односе са Великом Британијом и оценио да у Србији не треба организовати референдум о наставку европског пута.

– Може ако ме победе на изборима, јер ја улицу не признајем. Могу да окупе два милиона људи, а ја ћу да седим у канцеларији и радим – рекао је Вучић.

ВУЧИЋ О БРЕГЗИТУ: ЕУ више није центар света, али за нас нема бољег места

– Влада Србије зна шта је добро за наше грађане, а то је европски пут и бољи животни стандард. Сада ће Велика Британије имати дозу нестабилности, али оно што је за нас кључно то су – стабилност и просперитет земље – поручио је Александар Вучић на данашњој конференцији за новинаре поводом Брегзита.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија неће мењати политику евроинтеграција, иако криза проширења постоји.

– Србија ће свакако наставити пут ка пуноправном чланству у ЕУ зато што на тај начин уређујемо државу по највишим правним стандардима – речено је у кабинету Томислава Николића.

Да ће Брегсит привремено померити фокус европских земаља на начине редефинисања односа унутар ЕУ и са Великом Британијом, сматра министарка за ЕУ Јадранка Јоксимовић.

– Не мислим да ће то битније променити динамику европских интеграција Србије. И порука комесара Хана говори у прилог томе да ће ЕУ задржати политику проширења и да ће заправо настојати да консолидује темељне вредности ЕУ, међу којима је проширење била једна од најуспешнијих политика – наводи Јоксимовићева.

Са њом се слаже и Горан Свилановић, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу који, међутим, поручује да је то прилика земљама у региону да саме размотре околности у којима се налазе и пут пред њима. Он сматра да идеја о ЕУ као највећем мировном пројекту не престаје да постоји.

Свилановић каже да би због тога било боље да уместо што стојимо по страни и гледамо шта раде други, отворимо сами дијалог са чланицама, грађанима у Унији и учествујемо у томе како се развија заједница у коју идемо и шта смо спремни и шта не да са њима поделимо.

Тања Мишчевић каже за „Блиц” да је састанак радне групе за проширење у понедељак и да ће се тада знати више о томе када ће бити отворена поглавља у преговорима са ЕУ.

Невен Цветићанин, аналитичар

– Не можемо очекивати директни утицај на Србију. Све ће зависити од дешавања у ЕУ, првенствено у том тврдом језгру Немачка, Аустрија и земље са севера Европе. Други фактор су догађања у земљама Медитерана, посебно избори у Шпанији за неколико дана, али и избори у САД који ће одразити судбину Европе.

Дејан Вук Станковић, аналитичар

– Брегзит ће вероватно одложити улазак Србије у ЕУ јер ће ЕУ бити концентрисана на решавање односа између земаља које су остале у Унији.

Ништа се не мења у захтевима када је реч о Србији. Остаће захтеви везани за владавину права, отворена регионална питања и слично, али улазак ће зависити и од тога како ће се искристалисати основе у самој Унији.

Милош Дамњановић, аналитичар из Лондона

– Процес придруживања ће бити гурнут у запећак наредне две године, колико буду трајали преговори, али ће то ојачати лидере на Балкану, који обећавају стабилност.

Јово Бакић, аналитичар

– Србија неће ништа изгубити јер преговарамо са 27 земаља чланица. Излазак Британије неће имати утицај на проширење. Кључно питање је да ли ће десница у Европи јачати, а сва је прилика да хоће. Уколико до тога дође, Србији ће бити умањене шансе за улазак у ЕУ.

Слободан Марковић, професор ФПН

– Наступиће период у коме је ЕУ усредсређена сама на себе и на своје проблеме. Ово је тренутак када ЕУ мора да гледа како себе да сачува. Неповољна околност за земље које желе да уђу у ЕУ је пораст популизма.