Прочитај ми чланак

Оснивање српске скупштине АП Косово одложено за почетак јула

0

srpske -4-opstine(Танјуг)
Одборници четири општине са севера Косова закључили су данас у Звечану да ће конститутивна седница привремене Скупштине АП Косово и Метохија бити одржана у првој седмици јула.

Од 84 одборника колико је било присутио на почетку седнице, за ову одлуку гласало је 59, а против су били одборници ДС, који су раније напустили седницу, док је одборник те странке Бранко Нинић позвао колеге да се понашају одговорно, рекавши да демократе неће учетвовати у свему овоме.

Одборници су закључили да је бриселски споразум договор политичке природе који није постао део правног система Србије већ напротив предвиђа повлачење тог система и свих институција државе Србије са Косова и Метохије.

Због тога су закључили да је бриселски споразум неприхватљив и штетан за српски народ и захтевали да се не примењује на терену.

„Сви који покушавају да примене бриселски споразум, без његове претходне инкорпорације у правни систем Србије, стављају тај политички договор изнад важећег Устава и закона и на тај начин чине акт отвореног и бесправног насиља“, наведено је у закључцима.

Одборници су, такође, закључили да су за српски народ на северу Косова прихватљиви само избори које расписују по сопственим законима надлежни органи Републике Србије, због чега су затражили од свих сународника да не учествују у припреми и евентуалном одржавању избора које би расписале приштинске власти.

Део одборника из Срспке радикалне странке и Демократске странке Србије критиковао је понашање колега из СНС у Покрајини, а за опструкцију у намери да формирају скупштину АП директно су оптужили потпредседника Владе Србије Александра Вучића.

Било је најава да ће данас бити формирана привремена Скупштина Заједнице Аутономне покрајине Косова и Метохије, али није извесно да ће та одлука бити донета.

rada-trajkovic-1
Скупштина може нанети штету

Поједини представници Срба са Косова оценили су данас да је за почетак јула најављено формирање привремене Скупштине Косова и Метохије иницијатива која може нанети штету Србији и Србима на Косову и Метохији.

Посланик Јединствене листе у Скупштини Косова Рада Трајковић изјавила је Танјугу да формирање привремене Скупштине АП Косово и Метохија на северу Косова не може да замени Заједницу српских општина Косова и Метохије.

Она је навела да та Скупштина не би имала било какав век трајања с обзиром на то да је за њено трајање неопходна финансијска подршка Београда која ће изостати.

Трајковић је оценила да би се та скупштина, како је рекла, истопила, али би истовремено нанела штету једној озбиљној организацији Срба каква је Заједница српских општина која је понуђена у договору са међународном заједницом и где би Срби легализовали своју институционалну позицију.

Тај пројекат (привремена Скупштина КиМ) би био на штету институционалне легализације Срба, истакла је Трајковић додајући да одлагање конституисања за почетак јула може бити једино корисно у смислу притиска према Европској комисији за додељивање датума Србији за почетак преговора са ЕУ.

„На овај начин шаље се порука да нећемо то урадити одмах да не би угрозили датум, али ћемо урадити после што ће довести Међународну заједницу у дилему да се и даље многе ствари на северу Косова синхронизују са Београдом“, рекла је Трајковић.

Она је оценила да је одлука и иницијатива да се у првој седмици јула одржи конститутивна седница привремене Скупштине Косова и Метохије беспотребна.

oliver ivanovic
Бивши државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић изјавио је Танјугу да је добро да је формирање Скупштине одложено, јер се, како је оценио, ради о контроверзној одлуци коју сигурно не би подржали Влада и Скупштина Србије.

Скупштина Косова и Метохије у том светлу, оценио је Ивановић, могла би само да послужи за промоцију појединаца и њихових идеја а са друге стране формирање Скупштине изазвало би конфузију на Косову међу Србима, јер би они онда имали неколико институција које би свака на своју страну вукла.

Ивановић сматра да представници Владе Србије треба да се јасно одреде према оваквим иницијативама и народу на Косову и Метохији треба врло јасно да говоре о својим ставовима, нарочито због осетљивости политичког тренутка у којем се налазимо.

Председник покрајинског одбора Српског покрета обнове Ранђел Нојкић изјавио је Танјугу да је заказивање оснивачке Скупштине АП Косово и Метохија за почетак јула потез који није у складу са политиком Владе Србије која жели да реши многе проблем не само на Косову већ и у централној Србији, да је исхитрен и да ће нанети штету не само Влади, већ и Србима на северу Косова.

Легитимитет Скупштине КиМ треба да проистекне из локалних самоуправа, рекао је Нојкић подсетивши да је прошле недеље Влада Србије увела привремене мере у дванаест општина на Косову због чега ће однос делегата у тој Скупштини бити измењен и неће представљати реалну слику на терену.

„Поставиће се питање легитимитета делегата, ако та Скупштина буде формирана насумично без представника оних који представљају локалну самоуправу на Косову. Тај потез (заказивање Скупштине КиМ) није добар, он је исхитрен и он ће нанети штету не само Влади, већ и Србима на северу Косова“, поручио је Нојкић.