Прочитај ми чланак

Организатори протеста „Србија против насиља“ изаћи ће на изборе као једна листа

0

Политичке организаиције које су организовале протест биће једна листа, ако избори буду у децембру, и од понедељка почиње конкретизација тог договора, рекао је вечерас Небојша Зеленовић, председник странке Заједно за Србију.

„Датум 17. децембар је одличан да се заустави распад Србије. Данас је у Београду направљен састанак три странке – Демократске, Заједно и Срце око заједничке контроле избора у Београду. У понедељак почињемо да радимо на конкретизацији овог договора. Пре него што смо потписали Договор за победу имали смо сагласност да, ако су избори у децембру, то је једна листа“, рекао је он за ТВ Нова.

На питање ко је тачно та једна листа, Зеленовић је одговорио – политичке странке које су формални организатори протеста.

Зеленовић је рекао да верује у формат који је образовала опозиција, али да тај формат треба да се прошири и да у њега уђу и „други који су искрени противници овог режима“.

„То су и невладине организације, странка Срце која је организовала локалне протесте, угледни појединци. Што се тиче деснице, не знам шта ће да буде“, рекао је он.

Зеленовић је рекао да ће, када је о изборним условима реч, дати све од себе.

Сарадња на овој страни је јасно могла да се дефинише и грађани су могли да виде ко заиста жели да се бори против насиља. Верујем да ће 17. децембра то моћи и да оцене. Али то није довољно – свесни смо да РТС за нас није отворен, али позивамо грађане да они буду наш РТС. Видели смо да када је пуно грађана било на улици, и РТС је извештавао. Ако много грађана буде било, верујем да ћемо пробити и ту блокаду РТС-а. Али и да не буде тако, ту су свакодневни проблеми, да нема домаћег меса, нема домаћег млека, паприке коштају 200 динара – и ти проблеми су Вучић“, рекао је он.

Његов оптимизам, рекао је, заснива се на „дугоочекиваном заједништву међу политичким организацијама које су искрени противници овог режима“.

„У једном широком фронту друштвене коалције можемо доћи до великог броја људи. Са друге стране, свој оптимизам темељим и на том да су СНС и Вучић у паду“, казао је он.

Коментаришући оставке које је данас дао известан број градоначелника и председника општина широм Србије, Зеленовић је рекао да државу „води велика кукавица“.

„Он је у безнађу, нема простор за маневар и онд аје одлучио да своје послушнике на локалу натера да, трчећи изборе за себе, заправо трче изборе за његов политички живот. Сви ће ових дана поднети оставке, ући ће се у нови процес. Ова групација, са доказаним борцима, може да добије више него до сада јер је људима прекипело“, додао је.

Зеленовић је рекао да је циљ на изборима дати врло конкретне предлоге шта треба да се уради.

„Све нам је у фокусу. Избори ће бити у Београду, парламенту, покрајински, а колико видим и покрајински. Улазимо у кампању у коју имам велика очекивања и нисам без разлога оптимиста. Дошли смо до заједништва које су грађани чекали, уз нове људе који нуде решења. Битно је што у тој групацији имате и Микија Алексића, и Поноша, али и леве странке Не давимо Београд, нас – то је широк појас у коме разлике нису битне, већ оно што нас спаја“, рекао је он.

Зеленовић је најавио да ће у суботу говорити на протестима, подстетивши да ће сутра протести бити одржани у Нишу.