Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА САМОУВЕРЕНА: Ослободићемо Београд од напредњака

0

Најава да ће се у Београду одржати превремени избори, и то 3.децембра 2017, није дочекала опозицију неспремну, штавише они поручују да је владајући СНС у паници, да су свесни да им рејтинг пада и да изласком на биралишта пре рока покушавају да задрже фотеље.

Саша Јанковић, лидер Покрета слободних грађана каже да је после акције застрашивања грађана полицијом, за коју је речено да ће се наставити и појачати, било јасно да ће избори ускоро.

Дужина мандата

– Сваког дана све је мање људи које Напредна странка држи у заблуди или страху, па је природно да им се жури и да ће погазити законом утврђену дужину мандата градске власти. Али и нама се жури јер ово нису обични избори, већ одлука да ли ћемо из прикривене диктатуре пасти у отворену, или ћемо ослободити Београд, а затим и Србију и нормално живети – каже Јанковић, а на питање с ким ће на изборе, наводи:

– Како ће се ићи на изборе, ствар је изборне технике. Кључно је да ниједан глас не буде изгубљен, да се спречи масовна изборна крађа и да на власт дођу квалитетни људи, да не буде „џаба смо кречили“. Представници слободне демократске опозиције у сталном су контакту на свим нивоима и све одлуке биће донете на време. Грађанима поручујемо:

Заједнички принципи

„Могуће је“. Имају за кога да гласају, а ми се обавезујемо да ћемо обезбедити нормалан живот за све, без страха, лажи и насиља. Објавили смо једанаест принципа за сарадњу слободне демократске опозиције који су темељ успешне сарадње пре и после победе. Остаје да обезбедимо какав-такав приступ медијима, јер овим темпом уништавања свега, када Вучић као најављени носилац листе за Београд изгуби, то неће имати ко да објави.
 
Када је реч о финансирању кампање, Јанковић поручује да „њихова кампања тече свакодневно“:

– Не брините, немамо „тетку у Канади“, али осврните се око себе, погледајте у свој фрижидер и џеп и чујте увреде здравог разума о „историјским успесима“ – наша кампања тече сваког дана, то је стварност понижавајућег живота у Србији којој као алтернативу нудимо пристојан живот достојан човека.

Пад рејтинга

И Драган Шутановац, лидер ДС, тврди да СНС жели ванредне изборе у кратком року јер су у страху због пада рејтинга:

– Њихова додатна намера је да ухвате опозицију неспремну. Међутим, преварили су се, јер је ДС као озбиљна политичка организација увелико спремна за изборе. У организационом смислу имамо изборни штаб, који већ дуже ради на припремама свих сегмената кампање. Завршавамо формулисање политичког програма који ће Београд вратити људима и имамо тим који чине искусни појединци, али и нова лица.

Исти разлог превремених избора виде и у тиму Вука Јеремића, ЦИРСД.

– Опозиција мора одговорити јединствено на овај потез власти, а први корак треба да буде усаглашена листа изборних услова која ће бити презентована режиму и јавности. Уколико опозиција мудро искористи овај изнуђен и противзаконит потез режима, то може бити почетак пада једне ненародне и недемократске власти – наведено је из Јеремићевог тима.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, каже да се велика фама диже због превремених избора за Београд, јер то што ће бити тромесечје раније, нити ће ослабити опозицију нити ће подићи рејтинг власти.

На питање да ли ће опозиција успети да се групише, он наводи да верује да хоће.

– Та врста притиска, бржи излазак на биралишта, могла би да подстакне опозицију да се брже договоре – наводи Анђелковић.

Александар Вучић: Није најбоље решење децембар, али…

Александар Вучић, председник Србије и шеф СНС, каже да не мисли да је најбоље да избори за Скупштину Београда буду у децембру, али да се неће противити тој одлуци.
– Уопште нисам размишљао о томе (о београдским изборима), јуче сам каснио на тај састанак (београдског одбора СНС). Небојша (Стефановић) рекао је да они размишљају о изборима који треба да буду у децембру. Ја сам рекао да не мислим да је то баш најбоље, али нећу да се противим – рекао је Вучић новинарима у Крепољину код Жагубице.
 
Он је додао да је страначким колегама рекао да на београдским изборима могу да ставе његово име ако им је потребно, али да би у будућности то могло да буде тешко.

Прелетачевић наставља шоу

Љубиша Прелетачевић Бели отишао је у иностранство да лобира да му финансирају кампању, а ако успе, кандидоваће се на изборима, рекао је његов портпарол Мијат Костић. Он је рекао да је Бели чуо да би избори могли да буду одржани у децембру и да је одмах отишао у иностранство по новац.

– Схватио је да подршка народа ништа не значи, већ да га на власт морају довести стране силе, као што је то случај са свим његовим колегама који су били или су још на власти – рекао је Костић.

Бошко Обрадовић: Треба да бојкотујемо изборе

Бошко Обрадовић, лидер Двери, поручио је да је право питање да ли уопште излазити на унапред намештене и покрадене изборе.

– Бољи је бојкот, јер ће он оголити диктатуру, видеће се да Влада има подршку само 25 одсто грађана – казао је Обрадовић и додао:

– Ако инсистирамо на заједничком наступу праве опозиције, а ту не рачунам Чеду Јовановића и Ненада Чанка, треба да седнемо и кажемо – нема избора, па нек Вучић изађе сам.