Прочитај ми чланак

Опозиција разматра блокаду рада парламента, данас одлука о даљем току протеста

0

Данас ће бити одржан састанак дела опозиције која учествује у организацији протеста “Србија против насиља”, на којем ће бити донета коначна одлука о томе на који ће се начин даље борити за остварење захтева грађана. Блокада рада Скупштине Србије, један је од могућих потеза, а како сазнаје “Нова” не и једини.

Пуних четири месеца прошло је од трагедија у Основној школи “Владислав Рибникар” и селима у околини Младеновца. Толико има и како грађани Србије из недеље у недељу протестују на улицама Београда и многим другим градовима у Србији тражећи смањење насиља у друштву. Власт све то време захтеве протеста игнорише, тако да данас осим смене министра просвете Бранка Ружића, ниједан захтев није испуњен.

Ипак, од њих се не одустаје, опозиција је за септембар најавила заоштравање протеста, а како се претходних дана могло чути то није све. Посланик Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута изашао је у јавност са информацијом да се припрема блокада рада парламента. Он је на протесту у суботу позвао опозицију да блокира рад Скупштине Србије, када крене ново заседање.

“Опозиција треба да крене у акцију”

“Зашто би Скупштина радила кад је све супротно од онога што би требало да буде. То је место најбруталнијег кршења свих могућих закона. То је место где највећи олош попут Небојше Бакареца говори глумици Светлани Бојковић да је људски шљам. То је место где шеф посланичког клуба СНС Миленко Јованов псује мајку и помиње моје покојне родитеље, то је место где се доносе закони који су директно супротстављени животу и интересима грађана Србије. То је легло криминала под контролом Вадимира Орлића и његове екипе. У оваквим околностима Скупштина не треба да ради”, наводи Јовановић и додаје:

“Опозиција треба да крене у акцију, а не да се вртимо на улицама четири месеца. То народ очекује од нас. Да блокирамо рад оваквог парламента и тражимо ванредне парламентарне и београдске Изборе. Да покажемо да то зависи од нас, а не од милостиње Александра Вучића”.

Колеге нису одушевљене “истрчавањем”

Јовановићева изјава није благонаклоно дочекана у остатку опозиције, с обзиром да цео план за даљи период још није у потпуности усаглашен.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац на питање да прокоментарише ову Јовановићеву изјаву каже:

“Не бих коментарисао личне ставове колега опозиционих посланика који нису договорени и усвојени на заједничком састанку опозиционих посланичких клубова”, поручио је кратко за Нову.

Шеф Зелено-левог посланичког клуба Радомир Лазовић каже да је блокада рада парламента само један од алата опозиције.

“Ми ћемо се борити и у институцијама и на улицама да се захтеви протеста испуне. Грађани су показали велику упорност на протестима, тако да очекујем велике промене“, каже Лазовић.

Стратегија опозиције за наредни период највероватније ће бити усвојена на данашњем састанку. Према нашим информацијама опозиција ће тражити и ванредне изборе, а у плану је и организација великог протеста. Блокада рада парламента је само једна од опција.

Да ли ће бити блокаде видећемо, а како се она спроводи могли смо да видимо онда кад је опозиција захтевала да министар Александар Мартиновић напусти салу звог увреда изречених на рачун посланика, али и грађана Србије који немају децу.

Мартиновић као огледни пример

„Ја храним троје деце, па шта ви хоћете да кажете да само ви имате и волите децу? Хоћете да сада набрајамо ко од вас нити је у браку нити има децу, него уместо деце храни куче, маче и златну рибицу рибицу. Како вас бре није срамота“, изјавио је Мартиновић на седници скупштине, говорећи о захтевима протеста.

На следећем заседању, опозиција је на самом почетку захтевала од Мартиновића да напусти салу, узвикујући „напоље, напоље“.

Поред тога, носили су транспарентне на којима пише „Савамала“, „Оливера Зекић“, “ Прогон поштених полицајаца“…

„Док човек који пребраја децу народним посланицима и седи и даље у сали са нама, нећемо дозволити да се настави са радом. Повређени су сви чланови Пословника Народне скупштине. Док он седи у сали нећемо дозволити да Скупштина заседа“, навела је тад народна посланица Демократске странке Татјана Манојловић.

Након што је проглашена пауза и одржан колегијум председника парламента Владимира Орлића са шефовима посланичких група Мартиновић је напустио салу.