Прочитај ми чланак

ЛОВ НА СРБЕ: Оболели Оливер Ивановић задржан у Тачијевом затвору

0

oliver-ivanovic

Трочлано судско веће Еулекса Основног суда у Косовској Митровици одбило је жалбу адвоката Оливера Ивановића, лидера ГИ „Слобода, демократија, правда” (СДП) и кандидата за градоначелника северне Косовске Митровице, за премештај из притворске јединице у Приштини у притворску јединицу у северном делу Косовске Митровице.

Небојша Влајић, адвокат Ивановића, каже да је одлука донета без икаквог образложења и да је ово преседан с обзиром на то да од 1999. године, од доласка војне и цивилне мисије на Космет ниједан захтев за премештај није одбијен: „Ово је и први пут да тужилац улаже жалбу на одлуку о премештају.”

Здравствено стање Оливера Ивановића, који се већ 23 дана налази у неоснованом притвору, изузетно је погоршано због проблема с високим крвним притиском, навела је Ксенија Божовић, потпредседница ГИ „СДП”. Она истиче да Ивановић због опасности по сопствену безбедност не користи право на шетњу, што је такође вид притиска на њега.

– По доласку адвоката из Приштине, који је био у посети Ивановићу, сазнали смо да је његово здравствено стање изузетно лоше, а посебно нас забрињава чињеница како ће примити одлуку да неће бити премештен у северну Косовску Митровицу, где би био ближе породици и на сигурном. Од чланова његове породице смо сазнали да изузетно лоше изгледа и да је врло потресен.

Ксенија Божовић сматра да је Ивановићу неопходно болничко лечење, што је потврдио и др Небојша Србљак, интерниста и кардиолог Косовскомитровичког здравственог центра.

– Због високог крвног притиска и тегоба с кардиоваскуларним и цереброваскуларним системом на које се жалио приликом прегледа ранијих година, Ивановић би требало да буде хоспитализован. Чињеница да је реч о бившем спортисти говори о томе да је степен угрожености његовог здравља већи и да су фактори ризика виши – истиче др Србљак.

Он указује да у Косовскомитровичком здравственом центру на Интерном одељењу тренутно лежи један притвореник који је под полицијским надзором, а наводи и да су и раније притвореници из притворске јединице у Косовској Митровици лечени на Интерном одељењу ове здравствене установе.

Оливер Ивановић је у притвору у Приштини од 28. јануара, а терети се да је учествовао у наводним ратним злочинима 1999. године и послератним инцидентима из 2000. године, а кандидат је за градоначелника северне Косовске Митровице на ванредним изборима који ће бити одржани у недељу 23. фебруара. ГИ „Слобода, демократија, правда”, чији је лидер, ушла је у предизборну кампању под слоганом „Победом до слободе”.

(Политика)