Прочитај ми чланак

НУНС: Шешељ поново прети новинарима

0

Независно удружење новинара Србије протестује због увредљивог и претећег понашања председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља, јуче у судници Специјалног суда у Београду.

“У свом уобичајеном скандалозном маниру Шешељ се ругао сведоцима на суђењу за ратни злочин у Кравицама, где су српске полицијске снаге убиле 1.303 бошњачка цивила, а новинарки Данаса Јелени Диковић упутио је претећу поруку”, навели су из НУНС.

Према писању листа Данас, Шешељ је викнуо: „Има ли ко из Жена у црном? Да их пресвучем у плаво“. Пошто у судници није било представника те невладине организације, новинарка Данаса је изјавила да је она из Жена у црном, након чега је лидер СРС питао за име.

Када је новинарка одговорила, он је својим страначким следбеницима рекао: „Упишите тамо, Јелена Диковић, па да је пребацимо у плаво“.НУНС сматра да је срамно понашање Шешеља и других политичких актера према медијским професионалцима директна последица атмофере нетолеранције према слободи изражавања и информисања за шта је највећим делом одговорна извршна власт. Највиши државни функционери не само да не осуђују нападе и притиске на новинаре и медије већ их не ретко и подстичу.

Колегиница Јелена Диковић каже за НУНС да је то што се њој догодило јуче у судници само наставак вређања, претњи и застрашивања које власт и њој блиски, попут Војислава Шешеља, последњих година предузимају према неистомишљеницима, били они из медија или невладиног сектора.“И на претходном суђењу за овај злочин, Шешељ је на најогавнији начин вређао Жене у црном и Сташу Зајовић. Овога пута, с обзиром на то да није било никога из те организације, а да лидер радикала није престајао са вређањем Сташе Зајовић, осетила сам моралну обавезу да иако нисам представница Жена у црном, подигнем руку и гласно кажем: ‘Ја сам Јелена Диковић, жена у црном’. Шеше

љ је својим следбеницима – којих је било 20-ак и који су заузели прве редове у судници, док су породице жртава и нас неколико из медија били принуђени да седнемо скроз иза – рекао да упишу моје име и презиме како би ме ‘поплавили’, што, зна се, значи – пребили”, објашњава Дикови.

Истим поводом главни и одговорни уредник листа Данас Драгољуб Петровић рекао је за НУНС да га најновији инцидент лидера СРС није изненадио.

“Шешељ је опијум за ненормалне па ме много не чуди његова претња нашој новинарки. Чуди, међутим, што држава није реаговала на његово насилничко понашање у судници, али је јасно да је то последица околности да је он заштићена врста у Вучићевој Србији, јер је постао омиљени потрчко свог бившег потрчка”, изјавио је Петровић.