Прочитај ми чланак

Нови премијер Хрватске: Још није време за ћирилицу у Вуковару

0

tihomir-oreskovic-1

Загреб — Мандатар за састав нове хрватске владе Тихомир Орешковић изјавио је у интервјуу за Јутарњи лист да још није време за ћирилицу у Вуковару.

„Још није време за ћирилицу у Вуковару јер су ране још свеже, али с временом ће ћирилица доћи у Вуковар“, рекао је Орешковић у свом првом опширном интервјуу откако су га десна коалиција окупљена око Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Мост као нестраначку особу предложиле за мандатара.

Он је нагласио да „модерна држава шири своје мањине, тако да ће у своје време и ћирилица у Вуковар“.

Мандатар за састав владе је рекао да ће учинити све да људима врати наду и нагласио да ће његова реч „бити задња“ када је реч о избору министара.

Према његовим речима, разговори о именима кандидата за министре почеће после Нове године.

Он је оценио да је програм реформи које предлажу ХДЗ и Мост квалитетан и нагласио да будућа влада треба да се фокусира на примену краткорочних циљева да би градјани и Европска комисија видели прве промене.

Орешковић је себе описао као фискалног конзервативца и подсетио да је одрастао у Канади.

„Канада је тренутно једна од најбоље позиционираних држава у свету управо због тог финансијског конзервативизма. А политички гледано, за себе могу рећи да припадам политичком центру“, рекао је мандатар.

На питање како је одлучио да се врати у Хрватску и удје у политику, Орешковић је рекао да га је пре шест месеци, када је био шеф Тевиних финансија за Европу, контактирао лидер ХДЗ Томислав Карамарко и питао да ли је заинтересован за преузимање места потпредседника Владе или министра финансија.

„Нисам то очекивао, али била ми је част примити такав позив“, рекао је Орешковић и додао да се и раније сретао с политичарима из Хрватске.

Он је испричао и да је у Теви имао врло висока примања, пуно већа него што ће имати ако постане премијер Хрватске.

(Бета)