Прочитај ми чланак

Нови немачки ултиматум Србији

0

vucic-vestervele-01fonetfoto-fonetepa_ff(Танјуг, фото: Фонет)
Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле долази данас у посету Београду, после које ће отпутовати и у Приштину, како би обе стране убедио у неопходност брзе и одрживе примене бриселског споразума.

Вестервелеа ће вечерас на београдском аеродрому дочекати први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, а потом ће двојица званичника одржати конференцију за новинаре, саопштено је из кабинета вицепремијера. Како је „Блиц“ већ писао, Вучић и Вестервеле ће у недељу имати и радну вечеру.

Вестервеле ће у понедељак разговарати и с председником Србије Томиславом Николићем, премијером Ивицом Дачићем и шефом српске дипломатије Иваном Мркићем, речено је Тањугу у Министарству спољних послова Србије.

Вестервеле долази у Београд и Приштину уочи 21. маја и новог сусрета у Бриселу Дачића и косовског премијера Хашима Тачија, на позив високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, на којем ће тема бити примена споразума о нормализацији односа, постигнутог 19. априла. Немачко Министарство спољних послова је у саопштењу напоменуло да се Вестервелеова посета одвија у договору са Ештоновом и да шеф немачке дипломатије жели да допринесе успеху њених напора.

Уз констатацију да Немачка подржава евроинтеграцију држава западног Балкана, министарство је оценило да „још треба савладати нерешене конфликте, а пре свега између Србије и Косова“ и подсетило да је Србија кандидат за приступање ЕУ, али да је „за почетак приступних преговора услов напредак у односима са Косовом“.

Немачки медији су пренели и оцену заменика портпарола Министарства иностраних послова у Берлину Мартина Шефера да је циљ Вестервелеове посете да бриселски споразум што пре добије и конкретан временски план примене, пошто је његова имплементација услов за даље приближавање Србије и Косова ЕУ.

На питање какву одлуку очекује да ће донети Бундестаг 27. јуна и са каквим ставом ће Вестервеле доћи у Београд, Николић је јуче за ТВ „Прва“ рекао да Србија одлуку и Немачке и ЕУ очекује мирне савести, пошто је урадила све што је било могуће. Николић је оценио да је Србија пролазила и кроз већа искушења и да је он оптимиста, јер сматра да је Влада радом у последњих годину дана заслужила да буде награђена.

– Негативна одлука, било ког парламента или Европског савета, би могла да ојача европски скептицизам. Онда би било тешко да поново подигнемо вољу грађана да још нешто издржи – указао је Николић.

Друга станица Вестервелеове посете биће Приштина, где ће се у понедељак састати с Тачијем и са косовским министром спољних послова Енвером Хоџајем.