Прочитај ми чланак

Нови извештај ОДИХР: Доминација СНС, куповина гласова, брине их бирачки списак

0

Мисија за посматрање избора Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР) оценила је да ће се локални избори у Србији 2. јуна одржати у контексту настављене доминације владајуће странке и председника, фрагментације опозиције, дубоко укорењене поларизације и честих превремених избора.

– Неке опозиционе странке бојкотују ове изборе, док су неке одлучиле да учествују, или као услов за своје учешће траже спровођење одређених захтева пре избора – наводи се у првом извештају посматрачке мисије ОДИХР-а за период од 30. априла до 14. маја.

Говорећи о формирању Радне групе у Скупштини Србије за спровођење препорука ОДИХР-а, та посматрачка мисија наводи да до 14. маја, поред допуна Закона о јединственом бирачком списку, „нису усвојене никакве друге измене применљиве на ове изборе“.

Додали су да је неколико саговорника те мисије изразило је забринутост око тачности јединственог бирачког списка због „наводне злоупотребе тог списка у прошлости“, па је посматрачка мисија констатовала да је Закон о јединственом бирачком списку „допуњен како би се одговорило на наводне организоване миграције бирача“ за децембарске изборе.

Када је у питању прикупљање потписа, посматрачка мисија је у извештају навела и да су неки њихови саговорници изразили забринутост због тога што неки од учесника избора „потенцијално користе фалсификоване потписе које су оверили општински органи, као и да неке опозиционе листе тешко могу да приступе овери пред органима за оверу потписа“.

Говорећи о предизборној кампањи, посматрачка мисија констатује да су у политичком дискурсу доминантна национална питања и настојања државе да се носи са геополитичком динамиком у региону и изван њега, али да се појављују и теме инфраструктуре.

Посматрачка мисија је констатовала ограничено коришћење традиционалних активности вођења кампање уживо, док су учесници на изборима и политички актери који бојкотују изборе – „активни на друштвеним мрежама“.

– Остаје дугорочна забринутост због могуће куповине гласова и притисака на запослене у јавном сектору – додаје се у извештају.

Када је у питању финансирање кампање, посматрачка мисија ОДИХР-а је навела да надзор врши Агенција за спречавање корупције, која је распоредила 44 посматрача на терену, али да су саговорници те мисије рекли да „немају поверења у Агенцију, јер нема проактиван приступ у прописном спровођењу истрага о наводним кршењима“.

У делу извештаја о медијима, посматрачка мисија наводи да у медијском сектору има доста медија, упркос релативно малом тржишту оглашавања, али се сектор бори са „финансијском несигурношћу и политичком поларизацијом“.

– Изазови у медијском окружењу обухватају застрашивање новинара, политички и економски утицај на медије, концентрацију медијског власништва и недоследно спровођење закона – наводи се у извештају.

Мисија је навела и да је у досадашњем изборном циклусу поднето 95 приговора и да се у већини тврди да појављивање председника Србије Александра Вучића, као лидера на СНС листи, није у складу са његовом уставном улогом, као и да су сви приговори одбачени јер нису у надлежности локалних изборних комисија.

Мисија ОДИХР-а оценила су и да упркос повећају броја жена у Скупштини Србије (87 у прошлом сазиву, сада 95 од 250), жене и даље недовољно заступљене у Скупштини и осталим позицијама на којима се доносе одлуке, наводећи да у новој Влади има 10 министарки од укупно 31 министарства.

Мисија ОДИХР за посматрање локалних избора у Србији формирана је 30. априла, на позив власти у Србији, а предводи је амбасадор Ламберто Заниер. Мисију чини 11 чланова ужег тима у Београду и 18 дугорочних посматрача који су 8. маја распоређени на осам локација широм Србије. Чланови мисије долазе из 20 држава чланица ОЕБС-а, а ОДИХР је од држава чланица тражио да делегирају 160 краткорочних посматрача за изборни дан 2. јуна.