Прочитај ми чланак

НОВИ ДРЖАВНИ ПРАЗНИК Николић предложио 25. новембар – Дан присаједињења Војводине

0

Председник Србије Томислав Николић упутио је Влади Србије Предлог допуне Закона о државним и другим празницима у Србији како би 25. новембар, Дан присаједињења Војводине Краљевини Србије постао државни празник, саопштено је данас из кабинета председника.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

У предлогу, председник сматра да је 25. новембар 1918. када је у Новом Саду одржана Велика народна скупштина од идентитетске важности за Србију и да одлуке те скупштине „и данас живимо како сам ове године истакао у свом говору у Српском народном позоришту на прослави 98 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији када сам се јавно обавезао да ћу вам упутити предлог о измени/допуни закона“.

Он је додао да верује да тај предлог артикулише жеље не само стручне јавности већ свих грађана Србије и да ће допринети даљем јачању складног суживота различитих нација и култура у нашој северној покрајини.

– Биће то и снажна порука демократској јавности у свету и повод да се више сазна и учи о овом дану, који је ипак био занемарен у свеукупуном повесном слову наше земље нарочито изван Војводине – рекао је председник Николић.

Он је додао да очекује од владе да подржи тај предлог и да јубилеј – 100 година од присаједињења 2018. дочекамо и славимо као државни празник у Србији.