Прочитај ми чланак

НОВА ПОБЕДА ПРИШТИНЕ: Административни постају гранични прелази

0

KAMIONI I DALJE NE MOGU PREKO PRELAZA JARINJE

Брисел — Делегације Београда и Приштине парафирале су пројекат за изградњу објеката на административним прелазима према и са КиМ, рекли су извори српског тима.

У техничком дијалогу Београда и Приштине о интегрисаним административним прелазима данас је договорено да се повећа број прелаза на обе стране, а видеће се да ли ће бити потребно да се изграде неки додатни објекти и то је једино што је договорено, изјавио је шеф српске делегације Дејан Павићевић.

Павићевић је новинарима у Бриселу рекао да тиме жели и да исправи извесне нетачне изјаве приштинске стране и подвукао да ће административни прелази остати потпуно исти као до сада – статусно неутрални, без икаквих обележја, застава или рампи.

Он је нагласио да је тиме спроведен у дело договор две стране о интегрисаном управљању прелазима и како је рекао, Влада Србије је испунила своје обећање да ће у цео пројекат бити укључене и Уједињене нације, јер је вођа пројекта Агенција УН УНОПС.

У креирању будућег изгледа административних прелаза учествоваће и српски стручњаци, који ће то прилагодити свим потребама путника и промета робе, рекао је Павићевић, који је официр за везу владе Србије у Приштини.

И потпредседница шиптарске окупаторске владе КиМ Едита Тахири изјавила је да је у Бриселу потписан споразум о изградњи сталних објеката на прелазима на административној линији са КиМ.

Она је објаснила да ће монтажни објекти који се тренутно налазе на прелазима бити замењени грађевинама од чвстог материјала чију ће изградњу финансирати Европска унија из претприступних фондова.

„Било је потребно скоро годину дана да се договоримо о плановима за изградњу ових објеката. Три прелаза биће са косовске а три прелаза са српске стране“, рекла је Едита Тахири.

Београдска делегација, на чијем је челу био официр за везу у Приштини Дејан Павићевић, није се обраћала медијима, а у четвртак увече ће у Брисел допутовати и Марко Ђурић, шеф канцеларије за КиМ при Влади Србије.

У Европској комисији је најављено да ће обе делегације остати у Бриселу и сутра, али ће одвојено разговарати с посредницима из ЕУ и неће имати директне контакте.

Портпаролка ЕУ за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич саопштила је да је у Бриселу у дијалогу Београда и Приштине настављен технички рад на примени споразума о интегрисаном управљању прелазима и да је то „позитиван корак напред“.

(Бета, Танјуг)