Прочитај ми чланак

ЊУЈОРК: Вучић говори на скупу „Фондације Хилари и Бил Клинтон”

0

Премијер Александар Вучић борави у посети САД, током које ће учествовати на заседању Генералне скупштине Уједињених нација, говорити на годишњем скупу Фондације “Клинтон” и имати низ билатералних сусрета са државним званичницима и представницима пословног света.

Фото:  Танјуг - Раде Прелић

НЈУЈОРК – Премијер Александар Вучић борави у посети САД, током које ће учествовати на заседању Генералне скупштине Уједињених нација, говорити на годишњем скупу Фондације “Клинтон” и имати низ билатералних сусрета са државним званичницима и представницима пословног света.

Аналитичари су сагласни да је тренутак посете САД изузетно важан јер ће Ист ривер бити место на којем ће светски званичници разговарати о врло значајним питањима за свет и регион, а на конференцији у Њујорку ће учествовати и челници великих корпорација и компанија, што је прилика да се разговара о новим инвестицијама.

Премијер ће предводити српску делегацију на отварању дебате у Генералној скупштини УН под називом “Циљеви одрживог развоја – глобални напори у циљу трансформације света”.

Кључне теме биће рат у Сирији и глобална избегличка криза, па ће говор премијера Србије, која је заједно са ЕУ радила на ублажавању последица мигрантске кризе, бити веома значајан, кажу саговорници Тањуга.

Вучић ће говорити и на годишњем скупу Фондације “Клинтон”, на панелу о помирењу на Балкану две деценије после Дејтонског споразума, који ће, како је најављено, модерирати оснивач фондације и бивши председник САД, Бил Клинтон.

Са српским премијером на панелу ће учествовати и начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић и преживели из Сребренице Авдија Ибрахимовић.

Годишња конференција Фондације Клинтон, чији су организатори Бил и Челзи Клинтон, одржава се од 19. до 21. септембра под слоганом “Партнерство за глобални напредак”, а окупиће светске званичнике, директоре глобалних корпорација, па и звезде шоу бизниса, међу којима су председник Италије Матео Ренци, председник Аргентине Маурисио Макри, градоначелник Лондона Садик Кан, певач Боно Вокс, глумац Бен Афлек.

Премијер Вучић ће у САД имати и низ билатералних сусрета са америчким званичнима, али и високим званичницима који учествују на заседању ГС УН, а састаће се, између осталог, са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и председником Турске Редзепом Тајипом Ердоганом.

Декан Факултета политичких наука у Београду Драган Симић сматра да је тренутак у којем долази до посете изузетно важан, јер у свету политике треба бити присутан када се разговара о значајним питањима која се тичу и региона и наше земље, а која ће бити отворена на конференцији Клинтонове фондације.

„Увек је боље бити за столом него на менију“, каже Симић за РТС.

Он не сматра да је учешће на конференцији Фондације Била Клинтона, супруга кандидаткиње на америчким председничким изборима, сврставање на једну страну, истиче да ће Вучић имати контакте “са свим факторима”, тако да ће за Србију бити добро, ма ко да победи.

“И управо је зато важно бити на овом месту у овом тренутку. Ту је један прагматичан реалистичан приступ који по правилу даје добре резултате“, сматра Симић.

Србија је ушла у период у којем, како се то дипломатски каже, више није део проблема, већ решења.

Председница Центра за европску политику Александра Јоксимовић сматра да је учешће на мултилатералним догађајима попут Генералне скупштине УН увек прилика да се договоре и догоде бројни билатерални сусрети са највишим званичницима, те да се разговара о билатералним питањима, али и регионалним проблемима.

У изјави за Тањуг подсећа да се скуп „Клинтон фондације“ већ дуги низ година одржава истовремено са заседањем Генералне скупштине УН, а бави се кључним, глобалним темама, у различитим секторима, од економије до регионалне стабилности.

Јоксимовић каже и да је уверена да ће српски премијер искористити прилику да на панелу о регионалном помирењу говори о својој забринутости за регионалну стабилност, као и о доприносу Србије помирењу.