Прочитај ми чланак

Њујорк тајмс: Хрватска и шиптарска војска имале подршку Запада

0

Њујорк тајмс поводом ослобађања Харадинаја, уз подсећање и на ослобађање хрватских ратних злочинаца, пише да су и хрватска и шиптарска војска имале подршку Запада.

„Неминовно, ослобађање хрватских ратних злочинаца (Анте Готовине и Младена Маркача), и шиптарских бораца, изазвало је критике да су пресуде политички мотивисане, зато што су припадници војске обе земље имали подршку Запада“, пише амерички лист.

Хрватска ратна кампања 1995. године планирана је „уз помоћ активних и пензионисаних америчких војних саветника“.

„ОВК отворено је подржавао НАТО, који је предводио рат на Космету“, додаје дневник.

Док је ослобађање Харадинаја прослављено у Приштини, где се он сматра херојем, њујоршки дневник пише да је пресуда у Београду изазвала бес и разочарење, цитирајући председника и премијера Србије.

Лист додаје и да су адвокати у канцеларији тужилаштва и пре подизања оптужнице против Харадинаја 2005. године упозоравали да нема довољно доказа да би се изградио случај против њега.

Њујорк тајмс подсећа да га је Карла дел Понте, која је била главни Хашки тужилац у том периоду, назвала „гангстером у униформи“ и оптужила га за злочине против човечности.

Харадинај је пре одласка у Хаг рекао, пише лист, да је оптужница против њега „резултат трговине коју су неки имали са српским властима“ како би осигурали да ће Београд изручити српске високо рангиране оптуженике за ратне злочине.

 

(Бета)