Прочитај ми чланак

После текста о Вучићу и криминалу, Њујорк Тајмс „одјавио“ и Мила Ђукановића

0

Када су полицијске службе у западној Европи разбиле ‌‌шифровану телефонску апликацију популарну међу трговцима дрогом, поруке које су дешифровали из балканске државе Црне Горе пружиле су шокантне доказе о држави заробљеној криминалом, пише „Њујорк тајмс“.

Тај лист објавио је чланак о Црној Гори, истичући да су поруке које су подељене тужиоцима у Црној Гори 2021. године помогле да се убрза пад Мила Ђукановића са власти.

Текст је написао новинар Ендрју Хигинс. Описује се како је један црногорски полицајац разговарао о пошиљкама кокаина са озлоглашеним криминалним шефом, а с друге стране син челнице Врховног суда нудио да утиче на пресуде и помогне у шверцу.

Пише и да је неки други полицајац послао фотографије вођи организоване криминалне групе како би показао да је његова полицијска јединица ухапсила чланове ривалске криминалне групе. Једној жртви је забио пиштољ у грло, пише амерички лист, преноси Портал РТЦГ.

Поруке, које су подељене тужиоцима у Црној Гори 2021. године, али су постале доступне тек прошле године, помогле су да се убрза пад Мила Ђукановића (61), изабраног лидера у Европи с најдужим стажом на власти до његовог пораза на председничким изборима у априлу, наводи „Њујорк тајмс“. Годинама су се ковитлале гласине о дослуху Ђукановића са криминалцима, што је он увек негирао, пише лист.

„Било је евидентно да су институције заробљене корупцијом и организованим криминалом“, рекао је Ђукановићев наследник Јаков Милатовић, у интервјуу прошлог месеца, првог дана на послу на месту председника у Подгорици, главном граду.

‌Нови лидер, бивши економиста Европске банке за обнову и развој школован на Оксфорду, нагласио је да је дошло време да се престане са слегањем раменима као одговор на „широко распрострањену перцепцију да је цели систем корумпиран”.

„Све је кренуло од врха и тај врх је политички поражен“, рекао је Милатовић, обећавајући да ће очистити правосуђе и полицију, именовати новог гувернера Централне банке и окончати, како је рекао, „заробљавање државе од криминалаца“.

Процес почео пре три године

Колико далеко он може ићи зависи у великој мери од тога да ли ће парламентарни избори 11. јуна потврдити политичко слабљење Ђукановића, пише лист.

„Тај процес је почео пре три године када је његова раније непобедива владајућа партија изгубила контролу над парламентом и моћ да именује министре одговорне за спровођење закона“, наводи се у чланку „Њујорк тајмса“.

У четири ока, европске дипломате су се дуго жалиле на проблеме у Црној Гори, али су рекли да „мало тога могу да ураде“. То је делимично било зато што су Сједињене Државе биле фокусиране на то да се земља придружи НАТО-у упркос противљењу проруских непријатеља Ђукановића, и није их занимало да много таласају. Црна Гора, земља са лепим планинама, прекрасним плажама и само 625.000 људи, налази се на последњем делу обале Медитерана која није већ била у Алијанси, пише „Њујорк тајмса“.

Било је и оскудних чврстих доказа о дослуху са криминалцима, барем док се полиција није инфилтрирала у апликацију за размену порука Скај ЕЦЦ, која се угасила након што су ‌Сједињене Америчке Државе 2021. године оптужиле њене руководиоце за преваре, пише „Њујорк тајмс“.

По дешифрованим порукама упућеним тужиоцима у Подгорици поступљено је тек прошле године када су процуриле у локалне медије и довеле до таласа хапшења људи који су се налазили поменути у порукама, а сви су именовани током дуге владавине Ђукановића, указује „Њујорк тајмс“.

Међу њима је била и дугогодишња председница Врховног суда Весна Меденица, њен син Милош, државни тужилац, и неколико полицајаца, укључујући још једног честог корисника Скај ЕЦЦ апликације, Петра Лазовића, сина бившег шефа Одељења за борбу против организованог криминала.

Јавна тајна – криминал

‌Да су црногорски криминалци, неки од њих баснословно богати захваљујући трговини кокаином и шверцу цигарета у Европу, потчинили делове полиције и правосуђа, годинама је била јавна тајна, али су „били недодирљиви“, наводи премијер Црне Горе Дритан Абазовић.

„Нарко-картели и шверцери цигарета направили су мрежу која је финансирала политичке партије, политичке партије су добиле власт и криминалци су се осећали пријатно“, рекао је он. „Али после недавних промена све се сада руши”, каже премијер, преноси „Њујорк тајмс“.

Ђукановић је дуго негирао да има везе са организованим криминалом, одбацујући такве оптужбе као дело његових политичких непријатеља и дезинформације које су произвеле Србија и Русија, које су обе желеле да он нестане због његове подршке НАТО-у, коме је Црна Гора приступила 2017. године. Милатовић, нови председник, такође снажно подржава НАТО, иако неки од његових присталица не.

Здравко Беговић, председник Адвокатске коморе Црне Горе и бранилац Весне Меденице, рекао је да је његова клијентица окривљена за грехе њеног сина, који је можда обећао гангстерима да би преко своје мајке могао да преокрене снагу правде у њихову корист.

„Али нема доказа да је икада разговарала са тим људима или да им је узела новац“, рекао је Беговић.

Мајка, за разлику од сина, додао је, никада није користила апликацију Скај ЕЦЦ, пише „Њујорк тајмс“.

Милатовић, нови председник, одбио је да каже да ли би желео да се његов претходник процесуира, рекавши само да Ђукановић, као бивши председник, „може да има канцеларију, ауто и накнаду али да нема имунитет”. Ђукановић је демантовао гласине да планира да се пресели у Дубаи, рекавши на опроштајној конференцији за новинаре да није урадио ништа лоше и да ће остати у Црној Гори.

Италијански тужиоци који истражују мафију сумњичили су Ђукановића да је водио шему за шверц цигарета пре скоро 20 година, али су одустали од планова да га кривично гоне након што је Црну Гору водио ка независности од Србије 2006. године, што му је дало имунитет јер га је учинило лидером суверене државе, пише „Њујорк тајмс“.