Прочитај ми чланак

НИТИ ЋЕ ХРВАТСКА ТРАЖИТИ РАТНУ ОДШТЕТУ СРБИЈИ, нити ће Вучић да се извињава

0

Извињење за "агресију" на Хрватску и ратна одштета нису на дневном реду посете председника Србије Александра Вучиц́а, сазнаје Хина у кабинету хрватске председнице Колинде Грабар Китаровиц́, што, како се наводи, додатно подстиче нагађања да се шефица државе и влада нису усугласили око Вучиц́еве посете.

Осетљива отворена питања из времена распада бивше Југославије и рата 1990-их година доминираће разговорима Вучића и Грабар Китаровић која ће му бити домаћин током дводневне посете Хрватској, пише хрватска агенција.

EPA/Antonio Bat

Да би са Вучићем требало да разговара и о ратној одштети изјавио је у четвртак хрватски премијер Андреј Пленковић, а извињење уочи доласка у Загреб затражио је потпредседник његове владе и министар одбране Дамир Крстичевић.

Међутим, у кабинету хрватске председнице кажу да ратна одштета није међу темама које су ових дана усуглашавали председништво и влада, и које су тихом дипломатијом договорене с Београдом.

Упитани зашто је онда Пленковић на седници владе отворио то питање, сарадници Грабар Китаровић кажу да то „треба питати њега“.

– То питање у овом тренутку није тема – рекао је извор који је желео да остане анониман.

Исто се односи и на могуће извињење председника Србије за које у кабинету хрватске председнице кажу да је „лични чин који се не може од никога тражити“.

У кабинету, такође, тврде да удружења ветерана подржавају сусрет двоје шефова држава. Ипак, неке од тих организације за понедељак су најавиле протесте против Вучића.