Прочитај ми чланак

Ниш и Чачак и даље у борби за изборне резултате: Једни најављују бунт…

0

У Нишу и Чачку 11 дана након избора није познато ко ће чинити власт, а опозиција и даље чека одговор надлежних на приговоре које су поднели. Док у Чачку најављују могућност бунта, јер се, како кажу, ћутање институција не може трпети неограничено, из Ниша позивају да се иде корак по корак.

Носилац изборне листе „Бирамо Ниш“ Ђорђе Станковић за Н1 каже да су од 30 жалби опозиције на недавно завршене изборе, колико их је тренутно у Вишем суду, синоћ усвојене две и истиче да је то нека врста доброг сигнала.

„Али то није комплетна слика, ми чекамо да се друге, односно важније жалбе усвоје и то да се врати наравно на одлучивање Градској изборној комисији, дакле то је само прва фаза. Постоји неколико жалби које су нам пресудне. Пресудне су понављање бирачких места број 10 и 18. За број 18 ћемо знати данас, а другу до сутра. Али суштина јесте у томе да је по истом концепту, по истој одлуци Виши суд усвојио те две наше жалбе, што значи да би вероватно требало да усвоји и остале. Само се бојим да није ово била маска синоћ, па да је онда сада, за оно што је нама важније и што је свима важније у нашем граду, другачија одлука у односу на ове које су биле синоћ“, објашњава он.

Носилац листе „Сви за Чачак“ Александар Радојевић за Н1 каже да су у том граду на 104 бирачка места прегледали изборни материјал и да су утврдили бројне неправилности, те да још чекају да Градска изборна комисија достави службену белешку о ономе што је опозиција пронашла.

„Ми морамо да чекамо док се они смисле. А они не знају шта ће да ураде. Јер цео СНС виси. СНС у Чачку са коалицијом има задатак да победи, а они су само у односу на 2020. изгубили 11.000 гласова. Тако да немају од чега да направе победу“, каже он.

Додаје и да ће, уколико институције не реагују, позвати на бунт.

„Идемо са оним што се зове бунт, јер не може се трпети ћутање институција неограничено. Дакле, ако институције ћуте, ми ћемо да проговоримо на лицу места, скупићемо се, сазваћемо конститутивну седницу са оним што су резултати заиста, па да видимо ко ће ту да има више одборника, ко ће више људи да прикупи. Људи из њихове странке, из СНС-а су одборници напуштали то и прелазили у опозицију. Дакле, и они сами не могу да трпе СНС у Чачку. И то је нешто што је ваљда свима јасно, ако неко изгуби 11.000 гласача за четири године и не повуче се сам, нема моралне одговорности ни према себи, ни према суграђанима, него проглашава величанствену победу, онда ћемо ми победу узети својим рукама“, рекао је Радојевић.

Са друге стране Ђорђе Станковић из Ниша, где је већ доктор Милић изјавио да протеста неће бити, каже да морају да идеу корак по корак.

„Видим да постоје и другачији концепт и на крају ја разумем да смо до сада и имали тај приступ да једноставно исказујемо и неку врсту воље народа на улици, али чињеница је да у овом моменту морамо да пружимо шансу, макар још тих 24 сата, у овом случају и Вишем суду, а касније и Градској изборној комисији“, каже он.

Додаје и да разуме грађане који желе да подршку опозицији пруже и на улици.

„Једноставно, мислим да је важно да координишемо своје потезе, али координишемо у складу са ситуацијом. Нарочито што је мени важно јесте да у Нишу опозиција има један заједнички став. Сви смо јединствени у овом ставу да правним путем гледамо прво да се изборимо, а после можемо да одлучујемо неким другим потезима“, каже Станковић.