Прочитај ми чланак

НИНИЋ: Цвијан се пре смрти жалио страним амбасадама на СНС, тражио заштиту

0

Адвокат Иван Нинић нема намеру да одустане од захтева који је упутио Безбедносно-информативној агенцији да му достави податке о томе да ли је и на каквим мерама био Владимир Цвијан, бивши генерални секретар Председништва Србије.

– Како је умро Владимир Цвијан сазнаћемо случајно. За 10-15 година, када неко из службе буде био пензионисан, иступиће и рећи – е, сада ћу вам испричати нешто о Цвијану… Наше друштво тако функционише. Већ је прошло три године од смрти. Докази су релативизовани, њих практично и нема. Што се више пролонгира прича о томе, теже ћемо доћи до истине – истиче Нинић.

Након докумената које му је БИА доставила, а он предочио јавности, каже да му ништа није јасније у односу на оно што смо знали и пре тога. Уверен је да је доста тога прећутано.

– Разуме се да није посао БИА да води истрагу. То се не доводи у питање. Али у овом случају, моја прва два питања и захтева су била – да ли је Цвијан био на оперативним мерама те службе од 2013. до смрти, и на каквим. То сам питао јер је довољно пронаћи његове изјаве из тог периода где он као народни посланик и један од првих дисидената у СНС-у на врло буран начин, крајем 2013. напушта ту странку, улази у отворени сукоб са Александром Вучићем, гура му „прст у око“ и подноси чак кривичну пријаву против њега – каже Нинић.

Цвијан је, додаје, отишао и корак даље – написао је писмо које је послао на адресе 13 амбасада у Београду, где указује на неке појаве које ће касније уследити.

– Између осталог, он ту објашњава по ком модусу функционише СНС и по ком модусу се људи хапсе, и доносе одлуке да ли ће неко бити ухапшен или не. Он је покушавао да им предочи да поредак који успоставља СНС није поредак који је базиран на владавини права и на демократским принципима. Оно што је Цвијан тада говорио, када је напустио СНС, то се касније све реализовало – истиче наш саговорник, подсећајући на позиције које је Цвијан имао унутар система – био је посланик и члан главног одбора СНС-а, односно имао је и државну, и функцију у странци.

– Ако имамо човека који је спреман да уђе у обрачун са Вучићем у моменту када нико не сме да се усуди на тако нешто, немогуће је да он није предмет обраде службе безбедности. Посебно што је пре тога Цвијан као адвокат био мост између озбиљних лица из криминогене средине под истрагама, и врха СНС-а. Он је неко ко је могао да направи вишеструку штету СНС-у својим сазнањима као инсајдер. Онда се мора претпоставити да је БИА у том моменту морала нешто да предузме. Ако ништа друго, бар да га стави на мере, под присмотру, да прати његово кретање, навике, да види са ким одржава контакте… – указује Нинић за Данас.