Прочитај ми чланак

Полиција учествовала у изборној крађи: СНС осмислио, а МУП спровео у дело!

0

Министарство унутрашњих послова дало је велики допринос изборној крађи у Србији, тврди адвокат Иван Нинић. Он каже да је сасвим јасно да су запослени учествовали у пријављивању огромног броја бирача на фантомске адресе и “жмурили” на чињеницу да је немогуће да у стану од 50 квадрата станује 100 људи. Због тога одговорни треба да изгубе статус државног службеника, односно треба да добију отказ у МУП, а затим и да кривично одговарају.

Данима уназад до јавности долазе фрапантни подаци о броју лажних бирача на различитим адресама у Београду.

Пријављивано је по 30, 50, 100 бирача на 30 или 50 метара квадратних станова.

Адвокат Иван Нинић каже да се то није могло извести без саучесништва МУП.

Синхронизована акција

“Мислим да је прво на нивоу Српске напредне странке договорено ко ће добити квоте и колике ће те квоте бити, а онда је на нивоу МУП синхронизовано тај план спроведен у дело. Јер, службеник МУП-а на управним пословима нема баш ту слободу да у овој мери крши закон. Ако вама дође човек као власник непокретности и донесе доказ о власништву над станом и ви видите да тај стан има 50 квадрата, а он пријави 50 или 100 људи на ту квадратуру, ви као службеник имате дискреционо овлашћење да спречите ту злоупотребу. Зато што вам закон даје одрешене руке и даје вам могућности да је спречите. Каже, када службеник увиди да нема намере трајног настањења, дужан је да одбије пријаву пребивалишта”, каже Нинић и даље наводи:

“Изгледа да је у свим овим ситуацијама, и кад је очигледно да не може стотину људи да живи на тој квадратури и кад је јасно да не постоји намера да се лице ту настани, МУП није доносио одбијајућа решења. То значи да је неко зашао и у зону кривичне одговорности и у зону дисциплинске одговорности. Због тога треба да изгуби статус државног службеника, односно треба да добије отказ у МУП. То подлеже и кривичној одговорности”.

Нинић каже да полицијски службеници приликом нове пријаве могу да виде колико је већ особа на тој адреси пријављено, али и о којој површини стамбеног простора је реч.

“Они виде да нешто није у реду и да је у релативно кратком року на тој адреси настањен неприродно велики број људи. Дакле, овде нема ни речи о случајности, овде се ради о наређењу из врха МУП”, каже Нинић.

Начин на који се све то радио и по чијем налогу сазнали бисмо, тврди Нинић, само уколико би се појавио узбуњивач.

“Само узбуњивач може да открије ко му је, када и на који начин наредио да то уради. Јасно је да ниједан тужилац овде неће моћи да спроведе ефикасну истрагу, зато што он мора да прикупи обавештења из полиције. У овом случају би тужилац морао да пише Сектору унутрашње контроле МУП, да провери рад службеника, а у овим условима то је немогуће. Јер, на челу тог сектора је човек Братислава Гашића, који је доведен из БИА управо да покрива овакве случајеве и ситуације”.

Припадник ИСИС или ХАМАС може да се пријави у Београду

Нинић упозорава на још једну врло проблематичну ситуацију.

“Тражио сам из званичних државних података МУП колико лица је пријавило пребивалиште на територији града Београда за сваки месец 2022. и 2023. године, а да има претходно пребивалиште на територији БиХ. МУП каже да по Закону та лица нису дужна да се изјасне где већ имају пребивалиште. Такав одговор вређа интелигенцију. То значи да било који припадник ИСИС или ХАМАС може да дође у Републику Србију, да пријави пребивалиште, а да га полиција не пита одакле долази и с које адресе. Дакле, постоји формулар, зове се Образац број један, и он служи за пријаву и одјаву пребивалишта. Не постоји други образац и ако је тај образац попуњен у целости, са свим елементима, онда би полиција морала да има податке о претходном пребивалишту. Немогуће је и нелогично да полиција врши пријаву пребивалишта за неког ко не долази из породилишта или са Марса, већ долази из неке државе и већ има пребивалиште у тој држави”.

Јавност би била у шоку…

“Држава Србија мора да има тачан податак колико лица је из БиХ пријавило пребивалиште у Београду. Тврдња државе да нема такав податак, не само да вређа интелигенцију, него угрожава безбедност ове државе. Овај одговор МУП је привремени покушај да се прикрије колики је број држављана БиХ фиктивно пријавио пребивалиште у Београду. МУП има страх од јавности и од међународне заједнице зато што знају да су избори покрадени, да су били нелегитимни и јавност би била у шоку кад би сазнала укупан број људи који је пријављен на фиктивне адресе само да би добио бирачко право”.