Прочитај ми чланак

Који половњаци су најтраженији међу српским возачима

0

Иако је тржиште половних аутомобила доживело турбуленције у скорије време, оно наставља да расте.

Инфлација и растуће каматне стопе утичу да се купци више окрећу половним возилима. Такође, ограничена доступност нових аутомобила је један од разлога што тржиште половних возила расте.

Тражени аутомобили у различитим земљама се разликују – исти модел може бити тражен у једној земљи, али потпуно игнорисан у другој.

ЦарВертицал, компанија за прикупљање података о половним аутомобилима, анализирала је извештаје о историји аутомобила из 15 земаља, укључујући Србију, како би сазнала који модели аутомобила су били највише тражени у 2023. години.

Волксwаген Голф је модел са највише прегледа у Србији
Што је одређени модел аутомобила чешће провераван на царВертицалу, то је већа тражња за њим, што показује која су најпопуларнија возила међу купцима.

Волксwаген Голф био је најчешће провераван аутомобил у Србији 2023. године. Процентуално, 6,9 одсто свих провера историје на платформи отпада на њега, затим следи Ауди А4 (5,1%), Волксwаген Пассат (4,5%), Ауди А6 (4%) и Ауди А3 (3,2%).

Грађани Србије показују интересовање за немачке аутомобиле јер имају добар углед на тржишту половњака и споро губе вредност.

Аутомобил је у Србији веома важан за имиџ возача
Све у свему, Ауди аутомобили чине 20,7% провера историје возила у Србији, чиме постају најпопуларнији произвођач возила у земљи када је реч о половњацима.

Волксwаген (17,8%) и Мерцедес-Бенз (9,3%) такође су пожељни међу купцима половних аутомобила.

„Занимљиво је да је марка аутомобила која предводи листу најпопуларнијих аутомобилских брендова у Србији – марка премијум возила. То је јасан показатељ да Срби више воле да се одлуче за нешто старије, престижне аутомобиле уместо новијих или чак потпуно нових возила економске класе“, каже Матас Бузелис, директор комуникација у компанији ЦарВертицал.

„Све док је аутомобил веома важан за имиџ возача, тако ће и остати“.

Популарни модели могу имати враћену километражу и претходна оштећења
Иако популарни модели добијају пуно пажње на тржишту половних аутомобила, купци треба да буду опрезни када купују такво возило.

Многи аутомобили са највише прегледа у Србији имају враћену километражу и историју оштећења, што може довести до додатних трошкова и скупог проблема.

Процентуално, 5,8 одсто свих Волксwаген Голф аутомобила проверених на царВертицалу имало је лажирану километражу, а чак 49% је било оштећено у прошлости.

Ситуација са Аудијем А4 је нешто боља: 5,1% враћену километражу и 46,3% претходних оштећења.

Пет процената испитаних Пассата модела имало је промењен бројач километара, а 39,8% је претрпело мања или већа оштећења.

Удео Ауди А6 аутомобила са промењеном километражом био је 3,5%, а са оштећењима чак 50,8%.

Ауди А3 је био аутомобил са процентуално највише промењеном километражом међу пет најпопуларнијих модела, са уделом од 6,4%. Такође, 42,8% њих је било оштећено.

Просечна вредност оштећења Голфа износила је 6,947 ЕУР, за А4 – 6,081 ЕУР, Пассат – 6,001 ЕУР, А6 – 8,145 ЕУР, а за А3 – 5,361 ЕУР.

Стање аутомобила у великој мери зависи од тога како га је претходни власник одржавао, тако да се препоручује провера историје возила пре куповине, као и консултација са професионалним механичаром.

Купци широм Европе преферирају БМW, Ауди и Волксwаген
Када је реч о глобалним трендовима куповине аутомобила, Волксwаген Голф био је највише провераван модел аутомобила на царВертицалу, са уделом од 4,91%.

БМW серије 3 (4,89%), Волксwаген Пассат (3,75%), БМW серије 5 (3,68%) и Ауди А4 (3,53%) такође су били међу најпопуларнијим изборима аутомобила у свим истраженим земљама. Ова листа такође одражава трендове у Србији.

Сви ови модели имају далекосежан углед по питању поузданости и добар баланс између перформанси, удобности и практичности, због чега су пожељни широм Европе.

БМW је био најпопуларнији произвођач аутомобила у свим земљама, са уделом од 14,7%. Волксwаген је близу са уделом од 14,3%, а следи Ауди са уделом од 11,9%.

Ауди и Волксwаген аутомобили били су међу 10 најпопуларнијих брендова у свим истраженим земљама.