Прочитај ми чланак

„Владимир“, најјезивији споменик напредњачке ере: Шест година од смрти…

0

Данас је шест година од када је пронађено тело Владимира Цвијана, човека чије презиме породица није смела да испише на надгробном споменику. Политичара, правника, адвоката, некада члана Српске напредне странке и блиског сарадника председника Александра Вучића, за чију се смрт сазнало са три године закашњења. И о чијим се детаљима и даље не зна много…

О смрти Владимира Цвијана није била обавештена чак ни његова супруга, место на ком је сахрањен обележено је само именом, да је мртав нису знале ни његове колеге… Све док није дошао моменат да се његово име избрише из регистра адвоката.

Кад се алармирала јавност, огласило се Више јавно тужилаштво у Београду и саопштило да је тело Владимира Цвијана тело пронађено 5. јануара 2018. године на десној обали Дунава.

„У конкретном случају, дежурни тужилац је обавештен да је 5. јануара 2018. године на 1.164 километру десне обале Дунава, у води, на растојању од око седам метара од обале, затечен, у том тренутку НН мушки леш“, наводи се у саопштењу и додаје да је након тога наложена обдукција, заједно са токсиколошком анализом, како би се утврдио идентитет преминулог и узрок смрти.

Тужилаштво напомиње да је након достављања извештаја полиције и обдукционог записника са токсиколошким анализама утврђено да је у питању Владимир Цвијан, рођен 1976. године, који је преминуо „услед утопљавања“.

„На телу покојног нису пронађени трагови који би указивали на механичке повреде, а из резултата токсиколошких анализа могло се закључити да не постоје основи сумње да је извршено кривично дело. Како није постојала било каква индиција која би указивала на извршење неког кривичног дела, предмет је архивиран 2018. године“, прецизира тужилаштво.

Предмет “препакован”

Да добије конкретне одговоре у вези са Цвијановом смрћу највише је покушавао адвокат Иван Нинић. Њему Више јавно тужилаштво у Београду у почетку није дозвољавало да добије увид у списе из Цвијановог предмета, али је након једногодишње правне битке успео у својој намери.

Када је коначно добио увид у предмет, Нинић је рекао да је он „препакован“, те да је добио увид у део предмета. Он је навео да дежурни тужилац није излазио на лице места где је Цвијан пронађен утопљен, већ је само издао налог да се тело превезе на судску медицину.

„Нису проверавани Цвијанови последњи контакти, телефонске комуникације, апсолутно ништа осим обудкције у јануару 2018. године није урађено, нити се тужилац интересовао одакле човек у Дунаву. Већ је извео закључак да се ради о утапању и архивирао предмет, као да је реч о бескућнику“, навео је тада Нинић.

Цвијанова смрт поново постаје тема озбиљних дискусија у јавности након хапшења криминалне групе Вељка Беливука.

“Мислите да сам стварно убио некога од њих?”

Беливук је, наводно, понудио да буде сведок сарадник у случајевима убистава Оливера Ивановића и Владимира Цвијана, али и рушења у Херцеговачкој улици.

Само неколико сати након што је ова Беливукова изјава доспела у јавност, огласио се председник Србије Александар Вучић.

„Мислите да сам стварно убио некога од њих? Мислите да ико у то верује? Онај ко је оптужен за најтежа кривична дела има право да се брани на било који начин. У лажи су кратке ноге, не желим да коментаришем“, рекао је Вучић да би касније у више наврата рекао да Цвијана нико није убио, „да се то види из обудкције и да то људи говоре да би сакрили Маурицијусе и друге своје тајкунске рачуне“.

Навео је и да је Вељко Беливук у тренутку Цвијанове смрти био у кућном притвору.

Ушли смо у 2024. годину, а сумње у то да је Цвијан извршио самоубиство и даље су живе.

Сарађивао са Тадићем и Вучићем

Што се тиче његове биографије, Цвијан је како пише Истиномер од октобра 2004. био ангажован као консултант за послове стручне анализе из области права за потребе кабинета председника Бориса Тадића и као секретар Правног савета председника Србије. У фебруару 2008, после поновног избора Тадића за председника, именован је за саветника, а обављао је и дужност генералног секретара. Због, према његовим речима, неслагања око реизбора судија марта 2010. напушта Председништво, а већ наредног месеца приступа Српској напредној странци. На листи СНС-а, 2012. изабран је за народног посланика.

У јануару 2014. напушта и Српску напредну странку и оснива Републиканску партију (која се не налази у Реигстру политичких странака које води Министартство државне управе и локалне самоуправе).

„Владимир Цвијан био је и адвокат појединих контроверзних личности, као што су Иван Павловић Икер који је осуђен за шверц кокаина, Сретен Јоцић познатијег као Јоца Амстердам, власник „Боровица транспорта“ Душан Боровица, власник „Слап групе“ Славиша Пурић, власник „Југоагента“ Милан Марјановић”, писао је 021.рс.

Након одласка из СНС, ушао је у отворен јавни сукоб с Александром Вучићем.

Како је наш портал писао, Цвијан је још 2013. године поднео кривичну пријаву против актуелног председника државе. Наш портал је дошао до незваничних информација да је она поднета Првом основном јавном тужилаштву у Београду, али да је неколико дана касније на снагу ступио нови закон који је са собом донео и нову расподелу надлежности судова и тужилаштва, те је пријава одбачена.