Прочитај ми чланак

Николић: Нећемо у НАТО, јер не желим да Србија ратује

0

Председник Србије Томислав Николић изјавио је на председничком панелу у оквиру Самита 100 који се одржава у Сарајеву, да се противи чланству у НАТО јер не жели да Србија више икада ратује.

„Данас је у Европи тренд да се аплауз добије на евроскептицизму. Морамо Бога да молимо да се ЕУ не распадне. Када бисмо хтели, могли бисмо да превазиђемо све проблеме. Криза ЕУ је вишеслојна и није само криза проширења“, казао је Николић.

Додао је да се од раније осети велика жеља Брисела „да буде главни град Европе“. „Сад ми раздвојено идемо у Европску унију и свако са њом има своје проблеме. Ништа Србији не значи да уђе ако не уђу сви остали суседи“, додао је председник Србије.

Казао је да све земље региона морају заједнички наступити на путу према ЕУ. „Недостаје нам заједнички наступ пред ЕУ, да покажемо да сви желимо да будемо у ЕУ и сви заједно. Увек неко хоће да нам стопира тај пут, а ултранационализам се развија у Европи јер је ЕУ у кризи“, казао је он.

Николић је такође казао да је помирење кључни појам и да Србија не жели у НАТО јер не жели рат.

„Где ћемо ако се поново посвађамо? Ја не желим у НАТО јер не желим да Србија икад више ратује, а мислите да онај ко уђе у НАТО неће ратовати“, упитао је председник Србије.

На председничком панелу, Николић је седео, иземђу осталог, и са председником Косова Хашимом Тачијем.

Односи Беогхрада и Приштине били су једна од тема. Николић је рекао да Србији самопроглашена независност Косова ствара проблем.

“Сад би требало да одговорим и председнику (Црне Горе Филипу) Вујановићу, сад он прави проблем због тога, па каже: ‘Ми смо договорили границу са Косовом’. Па, Косово није чланица УН, сад рушите нас као чланицу УН, са нама не договарате границу на КиМ него са Косовом. Не љутим се, тако сте одлучили, па радите како хоћете”, поручио је Николић.

Тачи је, с друге стране, рекао да је пре пет година било незамисливо помислити да ће се председници Србије и Косова састати и разговарати. “Данас су комуникације између председника нормалне и коректне, 2013. смо постигли споразум о нормализацији односа измешу две земље”, подсетио је Тачи.