Прочитај ми чланак

НИЈЕ ЈОЈ БИЛО ЛАКО: Брнабићка морала да призна – Русија ће да модернизује Србију!

0

Председница Владе Србије Ана Брнабић, и отворени ЕУ и НАТО лобиста, уочи посете председника Русије, Владимира Путина, нашој земљи, изјавила да Србија има јединствен потенцијал да постане одличан хаб за руске високотехнолошке компаније.

„Захваљујући нашим изванредним кадровским потенцијалима и бесцаринском извозу, како у Руску Федерацију тако и у земље Европске уније, ми имамо јединствен потенцијал да постанемо одличан хаб за руске високотехнолошке компаније“, поручила је Брнабићева на првом дигиталном дијалогу Србије и Русије, који је организован у склопу посете руског председника Владимира Путина Београду.

Сарадња српских и руских високотехнолошких компанија је, напомиње, од изузетне важности за Србију, а посебно је значајно, како каже, што су неке од најиновативнијих руских компанија, као што су на пример „Росатом“ или „Касперскy“ још раније показале интересовање за пословање у Србији.

„Тако да немам сумње да ће данашња посета донети још много сличних резултата“, поручила је Брнабић.

Она је позвала представнике најбољих високо-технолошких компанија Русије да размисле о томе да своје канцеларије и пре свега развојне центре отворе управо у Србији, дајући гаранцију да ће им Влада Србије увек бити поуздан и искрен партнер и увек ту да их подржи у свим њиховим иницијативама.

„Србија види четврту индустријску револуцију као огромну шансу за бржи и одрживији развој, при чему велику пажњу придаје креативности и иновативности, као најважнијим одликама четврте индустријске револуције“, поручила је Брнабић.

Премијерка је изразила задовољство што ће током посете руског председника Србији бити потписано чак шест споразума у области иновација и дигиталне економије.

„Хвала вам што сте се одазвали позиву да први пут између Русије и Србије успоставимо дијалог о сарадњи у области дигитализације, иновација и савремених технологија, који ће, верујем, постати редован формат сарадње наших привреда“, изјавила је Брнабићева.

Истакла је да Србија улаже у три велике области како би као друштво, привреда и држава била успешна у дигиталној ери.

На првом месту је, према њеним речима, образовање, као кључ за одрживи развој и основа да домаћи стручњаци имају исте услове и шансе за развој као и било где у свету.

На другом месту је подстицајно пословно окружење, а на трећем дигиталне јавне услуге, пошто је „електронска управа кључ за транспарентну и ефикасну Владу, и најбољи механизам у борби пртив корупције“.

Подсетила је да су од 1. јануара ове године уведени веома значајни порески подстицаји за подршку свим компанијама које доприносе развоју економије знања.

Најавила је и да ће унаредном периоду бити реформисан сет закона везаних за електронску трговину, усвојен закон који ће омогућити регистрацију инвестиционих, тј. Вентуре Цапитал фондова, и да ће бити измењен Закон о јавним набавкама како би државне и јавне институције могле да купују иновативна решења и тиме подржавају иновативне домаће компаније.

„Либерализоваћемо и услове за издавање виза и запошљавање страних стручњака, како бисмо обезбедили несметани долазак стручњака из целог света, и наставићемо да подржавамо економију знања на сваки могући начин“, изјавила је Брнабић.

На отварању Првог дигиталног дијалога Србије и Русије говорили су и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, специјални саветник председника Русије за дигитализацију Дмитриј Песков и председник ПКС Марко Чадеж.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!