Прочитај ми чланак

НЕМАЧКИ МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА: „Помирење, а не премештање границе је решење …

0

Немачки министар спољних послова Хајко Мас је изразио забринутост за преговоре Србије и Косова.

Мас је навео да покушај „укидања различитости премештањем граничних линија јесте опасан“. Хас је у среду посетио Тирану, а данас Атину, где је то рекао у интервјуу за грчки „Катимерини“

Фото Танјуг / АП

Мас је то рекао одговарајући на питање данашњег издања тог атинског листа о томе како Немачка која је ватрени присталица споразума Грчке и Македоније о решавању спора око назива, притом сматрајући да тај споразум доприноси стабилизацији Балкана, види у том контексту преговоре Србије и Косова.

„Био сам веома импресиониран тиме с колико су стрпљења и издржљивости Атина и Скопље разрађивали решење. Ако се тај споразум спроведе… то ц́е бити успех свих који верују у моц́ дипломатије и помирења. А и између Србије и Косова треба да буде истинског помирења“, рекао је Мас.

Немачки министар је рекао да сматра да је „једини одговарајуц́и начин да се то деси, вец́а толеранције и прихватање различитости. Супротно томе, сматрам да покушај да се та различитост укине премештањем граница, јесте опасан“.

На питање о страховању од утицаја Русије у време припреме проширења ЕУ на Западни Балкан, Мас је рекао да „европска идеја није одређивање сфера утицаја“, већ се „Унија заснива на темељним принципима слободе, демократије и солидарности“.

До ширења ЕУ ка истоку долази, рекао је Мас, „јер народи у тим крајевима траже управо те принципе и јер су демократски одлучили да то траже. Исто је с народима на Западном Балкану, који су вец́ скоро две деценије потпуно привржени Европи“.

„На владама је одговорност да испуне тај сан и да храбро спроведу неопходне реформе, с нагласком на добром управљању, демократији и владавини права“, изјавио је немачки министар.

На питање о америчкој политици „Најпре Америка“, Мас је одговорио да „наш одговор (ЕУ) на ‘Најпре Америка’, али чак и на ‘Најпре Русија’ или ‘Најпре Кина’ може бити само: ‘Уједињена Европа’ „.

„Ако ми, као Европска унија, желимо да будемо јаки и ефикасни у светској политици, то можемо постиц́и само заједно. Ни Немачка не може да сама свету наметне своје мишљење, нити Грчка. И једни и други смо појдиначно веома мали за то“, рекао је Мас.

Наставио је рекавши да „морамо да говоримо једним гласом. Само као континент од пет стотина милиона становника можемо да изнесемо у свету наше заједничке циљеве и интересе. Преговараћемо под равноправним условима само ако се овде, у Европи, договоримо о заједничким ставовима, макар морали да стално напорно радимо да бисмо то постигли“.

Упитан о будуц́ности трансатлантских односа јер је раније рекао да Европа не може да се ослања само на Белу куц́у, већ да мора да буде “ сигурнија у себе“, Мас је рекао да ће „Европи и даље требати сарадња са САД, међутим, не можемо се претварати да се ништа није променило, у будуц́ности ц́емо много пута остати сами“.

„Али, ову ситуацију видим и као прилику: пошто се више не можемо скривати иза ‘великог брата’, морамо преузети више одговорности. Ми, Европљани немамо алтернативу сем да ујединимо своје снаге. Понављам: наш одговор на ‘Најпре Америка’ је ‘Уједињена Европа'“, рекао је немачки министар.

На питање о томе да изгледа да Мађарска и Пољска одступају од европских вредности, а исход италијанских избора је изазвао забринутост европских влада, Мас је рекао да је владавина права један од основних принципа ЕУ „и сви ми ц́емо морати осигурати да га поштују све државе чланице“.

„Морамо заштитити и ојачати фундаменталне принципе, пре свега кроз директни дијалог наших влада и дијалога грађана. То је управо оно што радимо у случају Мађарске и Пољске. Ми смо у сталном дијалогу, унутар ЕУ, али и билатерално, чак и о тешким питањима као што је владавина права. Са италијанском владом, такође смо у блиском контакту, наравно да не избегавамо разговор о кључним питањима“, рекао је немачки министар.

Мас је рекао да се „морамо јасно заузети став, изнова и изнова, против расизма и крајње десничарског екстремизма. Тиха вец́ина мора подиц́и свој глас и снажно подржавати толеранцију, поштовање и различитост. Нови Европски парламент биц́е изабран у мају 2019. Не смемо препустити те националистима и популистима, неспособним за компромисе. Морамо дати одговоре на конкретна питања која се тичу наших грађана, и можда чак и покушати више од тога: да гледамо свет туђим очима“.

„Расправа о управљању питањем миграција прети да подели наша друштва, како у Немачкој, тако и у другим земљама ЕУ“, и то питање се „често експлоатише ради поларизације“, а „страховање од имиграције се подстиче и експлоатише: забринутост за пензију, бригу, радно место, сигурност, образовање…“, изјавио је Мас.

Сви ти изазови, наставио је он, „немају неки одређен одлик, не можемо их кривити, али ни игнорисати. Међутим, уместо тражења одговора на те тешке изазове, европски популисти упиру прстом у избеглице и мигранте. Не би требало да им дозволимо да наставе ту тактику“, рекао је шеф немачлке дипломатије у интервјуу за „Катимерини“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!