Прочитај ми чланак

Небојша Вукановић: Почетак краја Додика, али и његовог партнера Вучића!

0

Народни посланик СДС-а у Скупштини Републике Српске и једна од узданица опозиције Небојша Вукановић говорио је у интервјуу за Директно.рс о локалним изборима за начелнике општина РС. Вукановић је, између осталог, истакао да резултати избора у Бањалуци и осталим градовима показују да је ово почетак краја Милорада Додика и "мафијашког система", да је дошло време када побеђује воља грађана и да ће се слично догодити и у Србији, када ће народ коначно рећи збогом накарадној владавини Александра Вучића. Према његовом мишљењу, то се мора догодити што пре.

„Народ рекао ‘не’ Додиковом мафијашком систему“

– Ово је почетак краја Милорада Додика и његова данашња нервоза и претње некаквим пучем, променом закона, Устава, говоре о томе колико је њега погодило све ово. Не може да крије пораз, али тиме само додатно упада у живо блато у које је сам утонуо, и дефинитивно, најкасније за две године, његов накарадни систем ће се урушити у прах и пепео. Крајње је време да се ослободимо мафијашког система и терора. Победила је нова генерација младих људи. Велика је ствар што је Драшко Станивуковић победио на изборима у Бањалуци, што је господин Љубиша Петровић победио у Бијељини и што је победио Зоран Видић у Броду…

– Морам рећи да је моја листа у Требињу направила велико изненађење, имамо шест одоборника, колико и сва остала опозиција заједно. Без икаквог новца и инфраструктуре за петама смо СНСД-у, што је историјски резултат и нико до сада то није урадио. Мало је недостајало да их победимо, али без обзира, ови избори су показали да је дошло не само до промене власти, већ и до смене генерација у Републици Српској. Џаба му подршка свих ментора из иностранства, новац, крађа и остало… – рекао је Вукановић, додавши да је Додик имао подршку партнера из криминалних структура у региону.

– Треба рећи да је Додик имао подршку неких својих корумпираних партнера из криминалних структура из региона. Нажалост, та хоботница никако да се раскине. Нарочито је срамно то што га је подржао Андрија Мандић из Црне Горе, иако је Додик био против Декларације о положају Срба у Црној Гори, иако је слао људе да гласају за Мила Ђукановића и борио се за независност Црне Горе још од 2006. што је сам признао. Ја сам се борио за то да људи из Херцеговине не гласају у Црној Гори, можда сам и пресудно утицао на то да Мило падне, а сада Андрија Мандић нама забија нож у леђа. Међутим, то се све ради по диригентској палици њиховог главног ментора, човека који се налази на врху те структуре, Александра Вучића. Морамо се ослободити свих тих накарадних структура да бисмо живели као нормални људи.

„Каква честитка? Сваки сусрет са Додиком изгледа као сусрет Тајсона и Холифилда“

Вукановић каже да Додик није честитао опозицији победу и да од њега то не очекује, имајући у виду каква је атмосфера на релацији Додик – опозиција.

– Ми немамо никаквих сусрета, осим у Скупштинском холу. Сваки наш сусрет је поглед Тајсона и Холифилда, пред почетак меча када му је Тајсон откинуо уво. Са њим нема никаквог додира, нити треба комуницирати са њим на било који начин. Ради се о човеку који је најавио измену Устава и закона како би ограничио моћ градоначелника, да ће купити скупштинску већину како би рушио градоначелнике, претио грађанима Бањалуке да неће добити више никаквих пара из буџета јер су гласали против СНСД-а који је потпуно изгубио разум и који је умислио да сви морају њега да случају.

„Вучић је бескрупулозни макијавелиста. Додик га називао „абортусом“, а сад су пријатељи“

Вукановић каже да ће нова власт у Бањалуци и Републици Српској имати одличне односе са народом у Србији, али да под народом не подразумева Александра Вучића, Додиковог партнера.

– Вучић је бескрупулозни макијавелиста који се не обазире ни на шта. Знате и сами да га је Додик својевремено називао „побачајем“ и „абортусом“, па су онда постали велики пријатељи. Моје лично мишљење је да ми можемо имати добре односе са Србијом и српским народом у тој земљи и да то не треба персонализовати. Вучићева улога је срамна и због тога што смо ми одавде 2012. помогли Николићу да дође на власт позвавши да се гласа против Тадића док је Додик био у кампањи. Поново су нас изиграли и заболи нож у леђа, као и Мандић. То не треба заборавити и презирем такав систем у ком су све институције заробљене, у којима све одлуке доноси само један човек. Слично је и са Додиком у Републици Српској. Морамо успоставити владавину права и институција, а не бескрупулозну владавину неких лидера који су умислили да су богом дани.

„Вучић неће моћи дуго да манипулише народом као сада“

На снази је талас промена власти у региону. „Ногу је повукао“ Никола Груевски, потом је пала Колинда Градабар Китаровић, затим Мило Ђукановић, да би и Додик изгубио поверење народа широм Републике Српске. Вукановић очекује да ће се тај тренд наставити.

– Пре три месеца сам говорио да ништа није случајно, да је дошло до таласа промена. Од Груевског, до Китаровићеве, па и пада Харадинаја са власти, иако не признајемо Косово… Када је Мило Ђукановић пао после 30 година, то је допринело и другачије расположење јавности у региону. Људи су видели да такве аутократе који владају апсолутистички могу се свргнути демократским путем уколико грађани масовно изађу на изборе. Ако се на гласачким местима одбрани воља грађана, сигуран сам да је следећи Додик, а после њега ни Вучић неће моћи овако дуго да манипулише народом као до сада.

FOTO: Printscreen/Twitter

Према његовом мишљењу, народ мора да препозна истинске лидере у опозицији.

– Мора се разграничити ко јесте, а ко није опозиција, а такође је потребно да се појаве нови људи који немају афера иза себе, који су чисте руке. Кључна ствар да бисте победили овакве аутократе, неопходно је наћи људе којима је истински стало до бољег живота грађана. Видели сте у Црној Гори, појавио се Кривокапић који није имао афере иза себе и такав човек је привукао народ и срушио Ђукановића. Да је Андрија Мандић био носилац листе уместо Кривокапића, сигуран сам да би Мило још четири године владао. И у Србији су потребна лица која имају ауторитет, који немају прљаву прошлост. Тада би народ рекао „доста“, јер је велико незадовољство Вучићевим режимом у Србији – казао је Вукановић и додао да се од Вучића очекује да „одради неке послове због којих је доведен на власт.“, али није познато до када ће му међународни фактори то толерисати.

– Видели смо сада и са овим потписивањем код Трампа да он очито има неку агенду пристанка на све и да је због тога и дошао на власт. Од њега очекују да одради неке послове који су у интересу међународне заједнице и спољних фактора. Притом, обавезао се на то да се вртоглаво задужује, да купује њихову робу, да има јефтину радну снагу, да узимају најбоље људе из Србије попут лекара, инжењера и наравно, да у одређеним околностима креирају границе какве хоће. Зато Европа и подржава ове марионете попут Вучића јер су то људи са пуно путера на глави, уцењени и с њима је лако манипулисати. Не можете да манипулишете са неким ко нема никакве хипотеке иза себе, ко влада демократски и има истинску подршку народа – закључио је Вукановић.