Прочитај ми чланак

НАВОДНО ЋЕ ОДГОВАРАТИ: Вучић открио ко стоји иза рушења у Савамали

0

Највиши органи градске власти у Београду стоје иза рушења у Савамали и они ће сносити одговорност, рекао је Вучић. Сигуран сам да њихов мотив није био лош, чистили су, чистећи нешто од криминалаца који су злоупотребили тај део, али то не сме тако да се ради, навео је Вучић.

BG-SAVAMALA-TUZBA-PKG-19-JPZ-20160523-182425314-.mxf.Still002

Важно је да грађанима кажемо истину, кључне су ствари истина и поверење, рекао је Вучић. Дошао сам да говорим због обичних грађана који су искрено били забринути због онога што се дешавало у тој ноћи, навео је.

Он је рекао да неће износити детаље, јер ће о томе говорити полиција и тужилаштво.

На питање да ли Синиша Мали има и даље његово поверење, кад каже да су одговорне градске власти, он је рекао да не познаје градоначелника који је урадио толико за Београд као Синиша Мали.

„Он је успео да спусти дефицит града са 21 на 6,5 одсто и даље ће да спушта“, рекао је и додао да је заслужан за чистији Београд, за то што град има мањи дуг.

Додао је, између осталог, и да је Синиша Мали одговоран за више кранова у Београду, улица и путева у селима око града.

Додао је да су појединци говорили да су људе тукли те ноћи, што, како наводи, није истина.

Из Вишег јавног тужилаштва за Бету су раније данас реклли да немају нове информације о случају „Савамала“, када су људи с фантомкама рушили објекте у тој београдској четврти.

У ноћи између 24. и 25. априла особе маскиране фантомкама су багерима порушиле објекте у Херцеговачкој улици, одмах поред будућег градилишта „Београда на води“.

Мандатар за формирање нове Владе изјавио је 29. маја да ће надлежне службе за десетак дана саопштити ко је рушио у Савамали и по чијем налогу и додао да је у догађајима у Савамали учестовало између девет и 11 маскираних особа, а не 30, како је раније било речено.

Грађани су те ноћи позивали полицију и пријављивали да их те особе малтретирају, везују, испитују и одузимају личне ствари, али полиција није реаговала, већ их је упућивала на Комуналну полицију.

Заштитник грађана Саша Јанковић објавио је извештај о контроли рада полиције те ноћи, из којег се види да је из врха полиције службеницима наређено да тако поступају а начелник Комуналне полиције Никола Ристић је у разговору с Јанковићем тврдио да грађани нису позивали Комуналну полицију, иако се показало супротно.

Вучић је раније рекао да није прочитао извештај Саше Јанковића, који је утврдио да се полиција није одазивала на позиве грађана поводом рушења у Савамали, али да је свима рекао да поступају по упутствима заштитника грађана.

У међувремену је један од сведока, чувар објеката у Савамали Слободан Танасковић, који је рекао да је те вечери био везан и малтретиран, умро на ВМА.

Министар здравља Златибор Лончар рекао да је увидом у картон видео да Танасовић није умро од последица злостављања.

Поводом рушења у Савамали грађани су до сада организовали три протеста а наредни је најављен за суботу, 11. јун.