Прочитај ми чланак

НАТО: „Ми штитимо мир, Полицији Косова не треба дозвола за одлазак на север“

0

Генерални секретар НAТО Јенс Столтенберг изјавио је да је безбедносна ситуација на Косову мирна, иако је у последње време било тензија.

siptarska policija rosu fОн је позвао и шиптарске окупаторе на Космету и Србију, да се уздрже.

„Потребан је дијалог, а не реторика која подстиче (тензије), стога треба избећи тензије“, рекао је генерални секретар НAТО у интервју за РТК.

За одлазак Полиције Косова на север Косова није потребна дозвола КФОР-а или НAТО, казао је он.

„Полиција Косова може да делује на целој територији Косова и о томе одлучују институције Косова или званична Приштина. То је питање које се тиче институција Косова. Сада имамо стабилну ситуацију, и треба поштовати споразуме из Брисела како би регион био миран“, казао је Столтенберг.

„НAТО је овде да би заштитио мир“, казао је он одговарајући на питање који је задатак КФОР-а у случају да неко покуша да војском уђе на Косово.

„Ни једна војска не може да уђе на Косово без сагласности НAТО-а. Због тога становништво на Косову треба да се осећа сигурним“, казао је генерални секретар.

Говорећи о трансформацији Безбедносних снага Косова у Оружане снаге, он је рекао да је НAТО подржао развој БСК и, уколико се мандат БСК промени, онда и НAТО треба да промени подршку, и да подржи оно што ће бити том променом.