Прочитај ми чланак

НАСТАВАК БРИСЕЛСКИХ ПРЕГОВОРА: Албанци траже ратну одштету, српске општина и имовина на столу

0

mogerini-vucic

Формирање Заједнице српских општина и заштита српске имовине на КиМ основна су питања која ће представници Београда покушати да наметну као главне теме у наставку преговора у Бриселу, заказаним за понедељак. Очекује се да ће приштинске власти „гурати“ спорно питање позивног телефонског броја за КиМ, као и да би могли покушати опструкцију тиме што би инсистирали да се на листу тема стави и њихов захтев за ратну одштету.

Политички дијалог Београда и Приштине у понедељак ће први пут водити нова висока представница за спољне послове и безбедносну политику ЕК Федерика Могерини, а две стране предводиће премијер Александар Вучић и први човек привремених институција на КиМ Иса Мустафа. 

ПРИШТИНА ПОД ПРИТИСКОМ

Приштинска делегација долази у Брисел притиснута нестабилном политичком ситуацијом на КиМ. Додатни притисак ствара и неучешће Срба у влади због смене министра Александра Јаблановића.

Очекује се да ће, иако је састанак најављен пре свега као упознавање нових учесника, и једна и друга страна одмах наступити са конкретним темама.

– Првенствено, биће расправљано о стварима које су договорене и о томе шта је спроведено у дело, а као прво питање ту се намеће формирање ЗСО – каже Душан Јањић, председник Форума за етничке односе. – Најављено је да ће агенда бити флексибилна и требало би да учесници изнесу своје предлоге за наставак. Наша страна ће свакако покренути питања узурпације имовине и приватизације. Не верујем да ће се конкретно говорити о Трепчи јер је то проблем који захтева више времена. Приштина ће настојати да наметне проблем позивног броја и уклањање Парка мира. Разговараће се и о учешћу чланова Српске листе у влади Косова.

Председник скупштинског Одбора за Ким Милован Дрецун очекује да ће у наставку преговора бити дефинисан даљи ток нормализације односа Београда и Приштине:

– Битно је да се покрене разговор о имплементацији договора о ЗСО, али и о повратку расељених, имовини СПЦ…

С друге стране очекујем опструкцију Приштине кроз наметање тема које су неприхватљиве за Београд, попут питања ратне одштете. Видећемо да ли је албанска страна спремна за дијалог или желе да ометају договор под притиском односа у коалицији и са опозицијом.

ВУЧИЋ СА ХАНОМ

Премијер Вучић ће се у понедељак састати и са комесаром за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом. Разговараће се о напретку Србије на европском путу, наставку дијалога Београда и Приштине и економским реформама.

(Вечерње новости)