Прочитај ми чланак

НАПАДИ НА СРБЕ СУ ИМ ПОЛИТИЧКА ПИТАЊА: Шта тражи КФОР на Косову ако не штити Србе?

0

КФОР ће остати на КиМ колико год буде потребно и НАТО за сада не планира да смањи присуство међународних мировних снага на КиМ, каже командат КФОР-а генерал Салваторе Куочи.

Он, такође, напомиње да се КФОР не меша у политичка и правна питања, те да зато није реаговао поводом хапшења Марка Ђурића, као и да није укључен у истрагу око убиства Оливера Ивановића.

foto: flickr

 

Куочи истиче да НАТО подржава наставак дијалога између Београда и Приштине посредством ЕУ и да је то кључно за мир и безбедност у региону.

– Рачунамо на све у региону да покажу умереност и да подрже сваки напор који води нормализацији безбедносне ситуације и не доводи до стварања тензија – рекао је командат КФОР-а у интервјуу за лист “Јединство“.

Куочи је објаснио да КФОР није реаговао у случају хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и пребијања новинара и грађана Косовске Митровице од стране Албанаца јер се, како је истакао, КФОР не меша у политичка или правна питања.

– Хапшење Ђурића је извела Косовска полиција као прва инстанца безбедносног одговора, а КФОР није био позван да интервенише у својству треће инстанце безбедносног одговора – рекао је Куочи.

Он је назначио да КФОР делује у складу са својим тренутним мандатом који, каже, не укључује владавину права због чега никада није био укључен у истраге о убиству Оливера Ивановића.

На питање како би КФОР реаговао уколико би специјалне јединице из Приштине покушале да заузму север КиМ и протерају српско становништво и ако би Србија одлучила да заштити своју територију и народ, Куочи је одбацио могућност да постоји било каква претња која угрожава територију или грађане Косова.

– Кфор одржава блиске односе и честу размену информација са институцијама на Косову, у Србији, суседним земљама и међународним организацијама. Појавом било каквог знака упозорења на безбедносну ситуацију, спремни смо да применимо неопходне мере како би се Косово одржало безбедним – нагласио је командат КФОР-а.

Упитан да ли се војна мисија КФОР-а може оценити успешном ако се узме у обзир да су се од јуна 1999. на КиМ десила бројна убиства и киднаповања Срба, а убице нису пронађене, Куочи је рекао да спровођење закона није део мандата КФОР-а и да се мировна мисија односи на безбедно и сигурно окружење и стабилност у региону.

На подсећање да је недавно за приштински лист “Зери“ изјавио да је свака агресија на Косово агресија на НАТО, Куочи је казао да су његове речи извучене из одговора на питање о могућим спољним претњама по Косово и нагласио да таквих претњи нема.

– Уколико се, пак појави нека претња, КФОР је ту. Ова изјава није била упућена никоме. КФОР је увек спреман да очува безбедност и сигурност и да спречи обновљена непријатељства у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН – навео је Куочи.

На питање има ли будућност друштво у којем се 20 година након сукоба морају да чувају манастири и културни споменици, Куочи је одговорио да је данас манастир Високи Дечани једини објекат који обезбеђују припадници КФОР-а.

– Све остале објекте чувају или Косовска полиција или се уопште не обезбеђују. Чувари КФОР-а су уклоњени из манастира 2010. и од тада нису забележени никакви инциденти – казао је Куочи.

Говорећи о мисији КФОР-а на КиМ, он је навео да КФОР подржава развој и унапређење способности Косовских безбедносних снага и да пажљиво прати дебату о будућности КБС-а напомињући да се структура, мандат и мисија КСБ-а договарају кроз политичке одлуке локалних институција.

Како каже, у случају евентуалне трансформације КСБ-а, о промени присуства КФОРА-а биће донета политичка одлука на нивоу Северно-атлантског савета НАТО-а.

– Мандат КФОР-а није временски условљен, већ зависи од услова на терену. НАТО за сада не планира да промени или смањи мисију Кфора на КиМ – поручио је Куочи.

Он је сарадњу КФОР-а са Војском Србије оценио одличном и навео да се периодично састаје са начелницима Генералштаба држава које се граниче са зоном одговорности КФОР-а.

– Сарадња са Војском Србије је на веома високом нивоу. КФОР и ВС редовно спроводе једновремене патроле дуж административне линије разграничења како би допринели одржавању мирне и позитивне атмосфере – рекао је командат КФОР-а.