Прочитај ми чланак

МУСЛИЈУ: И у Нишу ћемо подићи споменик Скендербегу

0

musliju_0

Председник Скупштине општине Бујановац и председник Националног савета Албанаца Јониз Муслију изјавио је да ће тражити да се и у Нишу подигне споменик Скендербегу без обзира што тамо нема Албанаца.

Он је овакву иницијативу образложио тиме што је Скендербег 3. новембра 1.443 године са 300 коњаника, како је рекао, „спасио Србе у Нишу од отоманског освајача“.

– Он, дакле, није спасавао само Албанце већ и Србе – изјавио је Муслију за портал „Preshevajone“ поводом одлуке албанске већине у СО Бујановац да се Карађорђев трг преименује у Скендербегов.

Муслију се запитао  због чега Скендербег не би могао да добије трг у Бујановцу.

– У Београду постоји Скендербегова улица, у Женеви, Лондону, Њујорку, Бриселу, Риму, Будимпешти, па зашто Бујановац онда не би могао да стане раме уз раме са тим светским метрополама – рекао је Муслију.

– Верујем да Срби схватају реалност.

За ову одлуку гласала је већина и не верујем да је држава Србија толико наивна па да не поштује одлуку већине јер на другој страни имамо споменик Цару Лазару у Косовској Митровици и Албанци немају ништа против тога – додао је Муслију који је у време оружаних сукоба на југу Србије био политички комесар побуњених Албанаца окупљених у ОВПМБ..

Сви алабански одборници, њих двадесет двоје, гласали су прошлог четвртка да Карађорђев трг у центру града понесе Скендербегово име.

Да би се ова одлука спровела у дело, потребна је дозвола Министарства за државну управу и локалну самоуправу која засад није дата.