Прочитај ми чланак

МРШЕВИЋ: СПС више не постоји, она се утопила у СНС

0

Социјалистичка партија Србије више нема ништа са идеологијом и политиком због које је основана, она се потпуно утопила у Српску напредну странку и гласа за законе и одлуке које угрожавају управо циљну групу због које СПС и постоји.

То поручује Драгослав Мршевић, дугогодишњи председник општинског одбора СПС у Обреновцу, који је незадовољан стањем у партији одлучио да поднесе оставку.

Мршевић, како објашњава за Данас, више није могао да гледа како партија у којој је од оснивања без проблема смањује плате и погоршава Закон о раду, те уводи „робовласништво“ помоћу страних инвеститора. Њега је, поред свега наведеног, највише погодило, како је казао, бахаћење руководства странке, које по кафанама у разним местима троши и по десетине хиљада евра за вече, што, како Мршевић оцењује, нема везе са социјалистичком идејом.

Он се присетио једне седнице Градског одбора која је умногоме допринела његовој одлуци да напусти социјалисте, те говора Николе Никодијевића, тадашњег првог човека београдског одбора СПС. Мршевић тврди да је Никодијевић тада окупљенима рекао да је свима јасно да у СПС више не постоји ни идеологија нити принципи, да више није битна истина, већ само слика и представа која се приказује грађанима, те да је напослетку најбитније колико се њоме може придобити гласова.

– Шокантно је када тако нешто каже млад човек, који никада нигде није радио, а од партије је добио место председника Скупштине Београда. Он од људи који су у СПС 27 година захтева да забораве на идеологију и принципе и да продају лажи грађанима, као СНС. То је у суштини слика и прилика политике СПС данас – истиче Мршевић.

Сукоб Мршевића са централом СПС започео је када је он као председник Општинског одбора СПС у Обреновцу, у време председничких избора, одбио да подржи Александра Вучића и учествује у кампањи Српске напредне странке. Он је тада поднео оставку на функцију председника локалног одбора коју је обављао тринаест година, а београдска централа странке на Студентском тргу његовим сарадницима се осветила тако што је распустила целокупан одбор у Обреновцу и поставила нове, лојалне људе.

Мршевић није вратио страначку књижицу јер, како каже, нема коме, зато што партија у коју се учланио пре 27 година више не постоји. Он је основао удружење грађана Социјалистички покрет Србије, који ће, како поручује, баштинити праве социјалистичке вредности.

Мршевић додаје да му није циљ да прави некакав нови СПС, да се свети и да социјалистима преузима чланство, већ да се његово удружење супротстави режиму који је на власти и да покуша да очува неке идеје и принципе за које се борио скоро три деценије.

– Социјалистичка партија је у преко 50 одсто општина у Србији у опозицији и доживљава тортуру од стране напредњака. Људи су очајни, добијају отказе, али су просто до те мере бедни да нико нема снаге и храбрости да се супротстави. Ја сам један од ретких, мада знам да их још има и са њима сам у контакту, тако да ћемо видети да ли има снаге да се направи неки шири фронт, закључује Мршевић.

Напредњаци и социјалисти одвојено узимају више гласова

Одлука да ли ће СПС и СНС наступити на једној листи на београдским изборима, као што је то био случај на председничким, још није коначно донета, али по свој прилици, социјалисти ће ићи посебно, тврде политички извори Данаса. Они не искључују могућност да СПС направи заједничку листу са СДПС Расима Љајића. Кандидат за градоначелника биће међутим Александар Антић. Овај избор многе је зачудио будући да су се запитали откуд министар енергетике да трчи трку за Београд, међутим, реч је о томе да је он био председник Скупштине града у време док је Драган Ђилас био градоначелник. Напредњаци, као и социјалисти, конципираће свој наступ као парирање опозиционим колонама, односно главном опозиционом фавориту Ђиласу. СПС сматра да је Антић у том смислу довољно препознатљива политичка фигура која би истовремено могла и да социјалистима приписује део заслуга за оно што је добро урађено за време Ђиласа, али и да га критикује као његов бивши „инсајдер“. Према истраживањима, СПС и СНС би узеле више гласова на одвојеним листама у збиру него на једној листи. СПС је иначе, и кадровски и маркетиншки, однедавно подигла свој профил. Доведен је Владимир Заграђанин на чело Извршног одбора, уз, како се тврди, лобирање јаке финансијске струје и отпор дела социјалиста. Објаве СПС на интернету и друштвеним мрежама су много интензивније. Ј. Л.