Прочитај ми чланак

Мркоњић: Милошевић је био последњи озбиљан државник

0

Milosevic20_n

На данашњи дан, пре тачно десет година, у Хашком трибуналу је од инфаркта преминуо некадашњи председник СР Југославије Слободан Милошевић, док му се судило за ратне злочине.

Поводом годишњице, његов пријатељ и партијски друг Милутин Мркоњић за “Ало!” је отворио душу и испричао нам по чему га памти, колико му недостаје и како би да је данас жив он поступао и размишљао…

Почасни председник СПС-а каже да ће, као и сваке, и ове године отићи на Милошевићев гроб. Тај одлазак ће, међутим, данас бити тужнији него икада до сада.

– Сваке године смо на Слобин гроб ишли његова секретарица Мира, његов верни Сента и ја. Нажалост, сад нас је Сента, сјајан човек, који је беспрекорно радио свој посао и коме је Слоба много веровао, напустио. Ићи ћемо само Мира и ја, и то је веома тужно…

Слоба је био последњи озбиљан државник у нашој земљи. Сачувао нам је интегритет, сачувао сваки педаљ земље. Био је прави херој. Био је Европејац, већи од свих ових данашњих, само што је ситуација тада била драстично другачија. Борио се колико је могао и често ми је говорио: “Не дам, Мрко, ни педаљ своје земље, не дам.” У његово време било је много инвестиција, неке које се чак представљају као данашње започео је Слоба, било је више приватизација, срећније се живело, куповали су се станови – прича Мркоњић.

Како каже, нема тих речи којима би могао да дочара какав је Слоба био као пријатељ.

– Био је сјајан и изузетно племенит човек, одличан муж, отац, пријатељ. Много сам га волео и поштовао. Испао је највећи херој и у Хагу. Нажалост, ни ова власт ни претходне нису препознале његову величину, коју историја полако већ показује и коју ће тек показивати. Моја највећа замерка овој власти је управо то што његовој породици не дозвољава да дође да његов гроб, јер то је однос према прошлости који мора да се поштује.

У контакту је, како каже, са Милошевићевом породицом, која је по њему жртва неправде и без разлога трпи последице.

– Ја сам Слоби обећао да ћу се бринути о његовој породици, да ћу за њих радити све што је у мојој моћи и то и радим – каже он.

Мркоњић каже да се и дан-данас сећа последњег разовора са Милошевићем.

– Као да је било јуче. Био је то разговор о односима у партији. Рекао ми је: “Мрко, идите у народ, са народом причајте, он све зна, пустите те страначке састанке” – присећа се Мркоњић.

Милошевићев гроб данас ће обићи Војислав Шешељ, Александар Вулин…

Никола Шаиновић: Скупо је платио своје грешке

И Никола Шаиновић, бивши премијер Србије, потпредседник југословенске владе и Милошевићев хашки сапатник, за њега има само речи хвале. – Ја га памтим као човека на размеђу историје. Као храброг човека који је са сваком ситуацијом могао да се суочи без страха од личног ризика. Била су то тешка времена, многи догађаји су надрастали и нас и њега, све се ломило преко нас. Оно што је важно, грешке које је чинио не мењају суштину тог положаја. За све лоше је скупо платио, а онима који су били против њега није се судило, али је истина почела да излази на видело.

У данашње време би тражио прагматична решења која стварају мир. То поткрепљује чињеница да је управо он подржао све мировне планове и сам потписао такве споразуме. Ми смо били изузетни пријатељи, дружили смо се и Хагу, наравно, али наше пријатељство је било истинско и пре тога – рекао је Шаиновић.

(Ало)