Прочитај ми чланак

Могеринијева после „балканске туре“: Напето…

0

Брисел -- Ситуација на Западном Балкану је напета, потребна је снажна и уверљива подршка Европске уније, изјавила је у Бриселу шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини.

Она је уочи заседања министара иностраних послова и одбране ЕУ новинарима рекла да ће о управо завршеној посети Западном Балкану шефове дипломатија, а потом и вође ЕУ у четвртак известити „да је ситуација тамо изложена изазовима на унутрашњем плану, регионално, као и глобално“.


„Али, то је регион“, како је нагласила, „који у себи има способност, снагу, да се одржи с тим да кредибилитет Европске уније ту буде осведочено присутан“.

„Отуд очекујем данас да министри као и кроз пар дана лидери Европске уније искажу снажну и јасну опредељеност Западном Балкану у смислу убедљиве перспективе за европску интеграцију“, закључила је висока представница ЕУ.

Висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ Федерика Могерини изјавила је данас да Западни Балкан има снагу да победи постојеће изазове уколико буде подржан веродостојним евроинтеграционим процесом.

Могеринијева је, долазећи на састанак Савета министара спољних послова ЕУ, најавила да ће Западни Балкан бити важна тема данашњих разговора у Бриселу.

Она ће известити европске министре и о разговорима које је имала са представницима власти, опозиције, паламентарцима, цивилним друштвом и студентима током своје прошлонедељне ”балканске туре”.

У Савету ЕУ наводе да ће ова расправа послужити као ”увертира” разговорима које ће председници држава и влада ЕУ водити о Западном Балкану када се буду у четвртак и петак састали на самиту у Бриселу.

Очекује се да Савет ЕУ усвоји данас закључке који ће бити основа за извештај који ће лидери 28 земаља чланица усвојити о Западном Балкану на самиту 9. и 10. марта у Бриселу.