Прочитај ми чланак

МИРА БОБИЋ МОЈСИЛОВИЋ: Помирење и толеранцију спроводи онај ко је мржњу и нетолеранцију донео

0

toni-bler-498

Није логично да је код нас ова вест прошла потпуно незапажено: славни специјални саветник Владе Србије, и бивши премијер Велике Британије, чувени миротворац Тони Блер, недавно је постављен за поглавника Европског савета за толеранцију и помирење, као шеф Европског тела за борбу против антисемитизма. Не зна се тачно који су главни савети које Блер даје Влади Србије и појединим министрима, тек изгледа да је његов допринос светском миру, помирењу и, генерално, срећи света, немерљив.

То ипак није спречило британску штампу да га исмева. Збиља, ново задужење Тонија Блера просто мами на сатиру и подсмех. Логично, пошто је допринео помирењу и толеранцији у Ираку, Израелу, Палестини, Блер ће сада да се постара о миру и толеранцији у Европи. Ширење демократије, као његов вечити задатак, довео га је на нови задатак. Иако му се подсмевају, а у „Гардијану“ чак пишу да Блер пати од бесрамног самозаваравања и да тај човек, изгледа, заиста верује да он лично може да измирује људе, народе и државе „иако га свет дубоко презире“, као што такође верује да се „демократија шири тако што се шлихта диктаторима“, Блер ће тек да покаже шта уме.

mirjana bobić mojsilovic o autoru

Иако добри познаваоци прилика имају резерву и према новооснованом Европском савету за толеранцију и помирење, јер је састављен од бивших политичара и бирократа, сумњивих бизнисмена и људи осенчених биографија, у фокус се поново доводи и токсичност Блеровог бренда. Додајмо томе и разложну сумњу због нетранспарентности ове организације, која, као и многе друге сличне организације и служи као платформа за стварање нових сличних организација високог – профила.

Иначе, нови Европски савет има програм да негује разумевање и толеранцију међу народима различитих етничких корена, да едукује о техникама помирења, да олакшава постконфликтне друштвене односе, да надгледа сва шовинистичка понашања, промовише толеранцију, правна решења, и, генерално, срећу међу народима. Блер ће то да води, инспирише, саветује и обзнањује свету.

Опште место савремене политичке сцене: наоко лепе идеје против којих нико нормалан не може да има ништа, међутим, све више у „практичној употреби“ постају своја сопствена супротност.

Јер, познато је, тамо где су у име толеранције и помирења довлачили демократију, падале су бомбе, и крв је текла у потоцима. Развали па владај, мото је савремене политичке доктрине, иза које стоји, наравно, Ново премеравање света, један глобални колонијализам у коме је послушност и ћутање једина гаранција за такозвани миран живот. Отуда није чудо што се контролори мишљења и осећања постављају на сваком пункту – од високих званичних институција, преко доношења нових закона о допуштеном говору, до појединих невладиних организација које се старају о правилном понашању, па чак и ботова који харају по друштвеним мрежама.

Другим речима, Велики Брат се савршено стара о томе да помирење и толеранцију спроводи онај ко је мржњу и нетолеранцију и донео. Иза ових циничних идеја стоји, међутим, нешто што је добро познато – централни, регионални, обласни и локални комитети за политичку коректност ничу као печурке после кише, а дисонантни тонови који би се могли чути у овој свеопштој општечовечанској Оди радости биће сатрвени у корену, свим средствима. Другим речима, „у име толеранције нећемо толерисати нетолерантност“.

Није зато сумануто приметити да је политичка коректност постала нови вид екстремизма, добро упаковано средство принуде, најновија стратегија којом се осваја свет. Медији, укључујући и душтвене мреже на интернету, само су средство. У то име, зна се шта треба мислити, шта је добро а шта је лоше, кога нападати а кога бранити, и ко има хемијско оружје за масовно уништење, а ко има медијско оружје за започињање нових ратова у име мира, толеранције и добросуседских односа између, на пример, Ирака и Велике Британије. Тони Блер је ту докторирао.

Оволики успех бившег британског премијера и актуелног специјалног саветника у Влади Србије, неправедно је запостављен у српским медијима. Можда их је сам Блер посаветовао да ово не помињу, јер је скроман и јер је, бавећи се у исто време и светским миром и толеранцијом, и помирењем међу народима, али и српском ситуацијом, имао много посла.

То се да сасвим лепо видети – неке изјаве овдашњих чланова владе у погледу наше срећне будућности, толеранције, светског мира и заштити бразилских шума, уопште више нису обојене јарким бојама, рецимо само да су, најблаже речено – тониране.

www.mirjanabm.com