Прочитај ми чланак

Министарство (снс): Грчић (снс) оштетио ЕПС за 500 милиона евра

0

Бивши директор „Електропривреде Србије“ (ЕПС) Милорад Грчић је, злоупотребом службеног положаја и несавесним радом, угрозио енергетску и државну безбедност Србије и нанео штету буџету у износу од преко 500 милиона евра, пише у кривичној пријави коју је против њега поднело Министарство рударства и енергетике, а коју поседује и КРИК.

Министарство је пријаву поднело због хаварија које су се догодиле у ТЕНТ-у и Колубари крајем прошле године.

Министарство које води Г17-СНС Зорана Михајловић је крајем децембра Тужилаштву за организовани криминал поднело кривичну пријаву против Грчића у којој наводи да је починио низ преступа – злоупотребу службеног положаја, прекорачење овлашћења и несавесно поступање. Све то, како тврди, довело је до хаварија које су изазвале нестанак грејања у Обреновцу.

Грчић је, како пише у пријави, угрозио енергетску и државну безбедност и нанео штету од преко 500 милиона евра чиме доведен у опасност и буџет земље.

Он је, како тврди министарство, тврдио да је све спремно за зимску сезону, да су обезбеђене потребне количине угља задовољавајућег квалитета, да ће се производити довољно струје и да неће бити потребе да се она увози – што се показало као неистинито. Недовољна количина угља, као и неквалитетан угаљ помешан са блатом који је загушио канале за снабдевање котлова, изазвали су кризу у систему средином децембра.

Министарство у пријави истиче да је на овај начин Грчић довео у заблуду органе државне управе и сам државни врх – председника државе Александра Вучића и министарку енергетике Зорану Михајловић.

12 милиона евра за струју дневно!

Како наводе у пријави до које је дошао КРИК, министарство је у априлу прошле године основало радну групу која је требало да координира радом свих електроенергетских предузећа. За првих шест месеци радна група се није састала ниједном да би се од октобра до децембра састала чак шест пута. На овим састанцима Грчић је, како наводе, тврдио да је стање у ЕПС-у задовољавајуће.

„На све упите министарства је реаговао са врло јасним одговорима о потпуној спремности система за зиму“, пише министарство и наводи као доказе извештај које је ЕПС достављао и записник са састанка.

Све до хаварије, како наводе, ЕПС није достављао ниједан податак да је систем у проблему. Подаци које су представници ЕПС-а слали били су непотпуни, селективни и потпуно неистинити, пише у пријави и наводи се да је резултат тога је био испад из рада свих блокова ТЕНТ-а и Колубаре сем два.

Овакво понашање руководства, како тврди министарство, угрозило је енергетску безбедност земље, а проблем је превазиђен куповином електричне енергије и енергената по изузетно високим ценама.

„Тренутно стање електроенергетског система се најбоље огледа на примеру увоза електричне енергије на дан 14.12.2021. у вредности од преко 12 милиона евра дневно“.

Осим тога, у пријави се наводи да је ЕПС до маја прошле године произвео више електричне енергије него што је било планирано и да је ту струју извезао. Међутим, уместо да тада по повољним ценама обезбеди залихе за зимску сезону, руководство ЕПС-а то није учинило – па је ЕПС у децембру мегават-сат плаћао 311 евра, уместо 50 евра колико је коштао у мају.

Овај новац – 500 милиона евра утрошених за набавку струје – могао је да буде искоришћен за обнову постојећих система, тврди министарство у пријави.

Кривичну пријаву министарство енергетике поднело је у јеку сукоба између Грчића и министарке Зоране Михајловић који се огледао у пребацивању одговорности за поменуту хаварију.

Грчић: Зорана уништава елекстроенергетски ресор по налог Запада

Зорана Михајловић постала је министарка енергетике у октобру 2020, а после неколико месеци најавила је промене у електроенергетским предузећима. Истицала је тада да уколико у ЕПС не буду уложене милијарде евра, то предузеће неће моћи да опстане.

Сукоб између ње и Грчића избио је средином прошле године – наводно у вези са тим у ком правцу треба да иде развој овог државног предузећа. Михајловић се успротивила изградњи „Колубаре Б“ и залагала за даље улагања у обновљиве изворе енергије.

Осим тога, министарство је у мају против Грчића поднело и кривичну пријаву пошто је наставио да управља енергетским предузећем иако му је истекао мандат.

Крајем прошле године на различитим постројењима унутар ЕПС-а догодио се низ хаварија, а министарство је оптужило руководство.

„Хаварије су последица незнања, јавашлука, нагомилавања проблема и њиховог нерешавања“ навела је Михајловић.

Милорад Грчић поднео је оставку на место в.д. директора месец дана после хаварија након што је на тој позицији био седам година.

У писму које је упутио државном врху приликом одласка за лоше стање у енергетском систему окривио је министарку Михајловић и оптужио је да по налогу западних амбасада уништава министарство и целокупни електроенергетски потенцијал који је срце државе.

Уз Грчића би кривично морала да одговара и Зорана Михајловић, која је не само одговорна за крађе у њеном ресору, већ је у Србији инсталирала пут Рио Тинту као кадар Г17 министра економије.