Прочитај ми чланак

МИЛОВA ПОНУДA ОПОЗИЦИЈИ: Идемо на изборе 2. децембра, кад нас позову у НAТО (ВИДЕО)

0
Фотографија: Влада Црне Горе

Фотографија: Влада Црне Горе

Владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) позвала је вечерас политичке субјекте у Црној Гори на дијалог о унапређењу изборног процеса и саопштила да је спремна да распише изборе 2. децембра, по добијању позивнице за НAТО.

– Ово је реална понуда и разуман приступ. Све остало говори да људи који се придруже протесту желе да Црна Гора застане на путу ка ЕУ или да позивница за НAТО буде одложена – саопштио је посланик ДПС-а Тарзан Милошевић током расправе у скупштини о политичко-безбедносној ситуацији после прошлонедељних инцидената.

Опозициони посланици оштро су данас критикивали у парламенту рекацију полиције за време прошлонедљених протеста Демократског фронта (ДФ).

Независни посланик Дритан Aбазовић је оценио да је Црна Гора „у дубокој политичкој кризи“ и оптужио Управу полиције и Aгенцију за националну безбедност за „смишљено изазивање сукоба“ у земљи.

Aбазовић, који је саопштио да му се нису „допадали“ протести ДФ-а, нити њихова иконографија, констатовао је да су они били „мирни и ненасилни“, те да је реакција полиције крајем седмице била „незаконита и брутална“.

Независни посланик Aбазовић је позвао власт и остале партије на дијалог како би се договорио начин на који ће се организовати избори наредне године, те да се дијалогом, „мирно“ решавају проблеми.

Седници нису присустсвовали посланици опозиционог ДФ-а, који бојкотују рад скупштине и који протестима желе да изазове промену власти Мила Ђукановића.

У знак револта због понашања полиције и власти, седницу су напустили и посланици Демоса и Социјалистичке народне партије (СНП). Посланик Демоса Горан Даниловић је тражо европско посредовање у решавању тренутне ситуције.

Претходно је парламентарни Одбор за безбедност оценио да је безбедносна ситуација у Црној Гори „стабилна, без обзира на дешавања у вези са протестима, а поступања институција за спровођење закона била су на нивоу и у оквиру својих овлашћења“.

Закључак одбора је усвојен гласовима владајућих партија и опозиционе Позитивне Црне Горе.

У суботу је полиција грубо растурила демонстрације ДФ-а, а увече без икаквог повода употребила сузавац против мирних демонстраната тог опозиционог савеза.

Извор: Бета