Прочитај ми чланак

МИЛО умешан у случај прања новца (20 милиона евра) у Палерму

0

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић поменут је у документу истражног судије суда у Палерму Алфреда Монталта у предмету којим је обухваћен бивши албански нафтни тајкун Резарт Тачи, јавља Портал РТЦГ.

Тачи и неколико италијанских држављана сумњиче се због могућег прања преко 20 милиона еура.

Foto: IN4S

Како показује извјештај истражног судије, до кога је дошао Портал РТЦГ, осим црногорског предсједника, поменут је и његов брат Ацо, појединачно највећи акционар Прве банке Црне Горе.

Извјештај о истражним радњама суда у Палерму, које је потписао истражни судија Алфредо Монталто, садржи транскрипт разговора Тачија и осумњиченог италијанског држављанина Данијелеа Кестагаллија, гдје се види да Тачи помиње Ђукановића, у контексту интервенције да би се преко „предсједничке банке“ из Црне Горе обавила међународна исплата.

Како би добили коментар кабинета Предсједника Црне Горе поводом овог судског документа из Палерма, Портал РТЦГ се обратио питањима, али одговор засад није стигао.

На страни 17 италијанског истражног извјештаја наводи се како су истражитељи утврдили, користећи отворене изворе, да су Ђукановић и његов брат Ацо Ђукановић, 2006.године и касније, учествовали у приватизацији некадашње Никшићке банке, која је постала Прва банка Црне Горе.

Осим на страни 17, транскрипт Тачијевог разговора помиње се и на страни 58, гдје се види да је поменут такође актуелни предсједник Црне Горе.

Документ суда у Палерму први је објавио албански новинар Тими Самарџиу, у емисији Зона Зеро на Топ Њуз ТВ, истичући да се из тих докумената јасно види трансфер велике количине новца за потребе мафијашке организације „Коза ностра“.

Самарџиу је за Портал РТЦГ рекао да се Црна Гора помиње на неколико страница у извјештају, да је поменут и Ђукановић, али да је тешко дати неке детаљније коментаре у овом тренутку.

Испоставило се да је Резарт Тачи, према овом документу, сарађивао са особама која су под истрагом полиције у Италији, а то су Данијеле Кестагали, Фабио Петруцела и Франческо Зумо.

У јуну ове године, а ради договарања са Тачијем како да се спроведу операције, Петруцела и Кестагали дошли су у Албанију преко Црне Горе, што се и наводи у италијанском судском документу.

Судија Алфредо Монталто потписао је извјештај о прелиминарним истражним радњама 4.новембра ове године.

Фабио Петруцела је оптужен да је сарађивао са Кестагалијем, Тачијем и другим, засад непознатим особама, за потребе мафијашке организације Коза ностра, а у вези прања 22.340.285 еура.

Овај износ је узет од банке „Банка дело Стато” на име Франческа Зума, а за потребе мафијашке организације. Та трансакција се, по наводима из овог судског документа, састоји од куповине аргентинске обвезнице за четири милиона еура, уз монетизацију два повјереничка фонда која се налазе у Лихтенштајну за 18.399.966 еура.

Према наводима из италијанског документа, ово је урађено да би се последњи износ новца, преко поменуте банке, односно „Банка делло Стато“, пребацио на рачун Франческа Зумоа у „Алфа банци“ (банка другог реда) у Тирани.

Како је Портал РТЦГ већ писао, Тачи је годинама био познат по пословању у нафтној индустрији и својевремено се сматрало да је најбогатији човјек у Албанији. Био је власник фирме „Тачи оил“, односно ланца бензинских пумпи у Албанији.

Једно вријеме био је и власник италијанског фудбалског клуба Парма, а чак је преговарао и о куповини Милана, у вријеме када је његов власник био Силвио Берлускони.