Прочитај ми чланак

МАРКОВИЋ: Због чланства у НАТО у Црној Гори боље живимо

0

Црна Гора данас обележава две године од уласка у НАТО. Захваљујући чланству данас је безбеднија и развијенија држава, каже председник владе Душко Марковић.

Црна Гора данас обележава две године од уласка у НАТО, а председник владе Душко Марковић тим поводом каже да су те две године потврдиле да је прикључењем Северноатлантском савезу та држава учврстила сигурност и безбедност, допринела стабилности окружења, те да су створени преуслови за развој и бољи живот њених грађана.

Грађани Црне Горе, каже Марковић, могу бити поносни јер тиме је њихова земља у друштву најснажнијих демократија света.

„Први пут смо добили прилику да вредности којима природно припадамо чувамо и промовишемо заједно с 28 земаља савезница у Алијанси. Учврстили смо сигурност и безбедност земље, допринели стабилности нашег окружења и на суштински начин обезбедили предуслове за развој и бољи живот грађана. Без стабилности нема напретка – а то најбоље зна и осећа сваки становник Балкана“, навео је Марковић у изјави за медије.

Грађани Црне Горе, како поручује премијер, могу да буду поносни што наша држава равноправно стоји раме уз раме са најснажнијим демократијама света, кроз улогу савезника у глобалним изазовима који дотичу сваки кутак планете.

„То и јесте део најбољих традиција Црне Горе, да смо увек тамо где смо потребни нашим партнерима. Али данас, за разлику од много других прилика у нашој историји, ми иза себе имамо савезнике који су спремни да нам помогну у сваком изазову, и у било којем тренутку“, рекао је Марковић.

Премијер је рекао да је чланство у НАТО-у много више од војног савезништва јер оно доприноси расту страних инвестиција и посети већег броја туриста.

„Оно у шта сте могли да се уверите у протекле две године је раст директних страних инвестиција не само из држава чланица Алијансе. Чланство у НАТО-у основано можемо довести у директну корелацију са инвестиционим показатељима и рекордима у туризму. Верујем и да и они који нису подржавали пут Црне Горе у Северноатлантску заједницу, данас виде да је она неодвојива од нашег будућег чланства у Европској унији, којем је Црна Гора укупним друштвеним напретком и преображајем сваког дана све ближа“, рекао је црногорски премијер, пренео је портал РТЦГ.

Честитке америчке амбасадорке

Амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке честитала је Црној Гори, како је навела, пријатељу, партнеру и савезнику, на другој годишњици чланства у Северноатлантском савезу (НАТО).

Рајнке наводи да је НАТО најуспешнији савез свих времена, који је током протеклих 70 година помогао стварање, како каже, најсигурнијег, најстабилнијег и најпросперитетнијег периода у историји својих чланова.

„Од одвраћања претњи Хладног рата у прошлом веку до супротстављања хибридним претњама са којима се суочавамо данас, НАТО савезници стоје раме уз раме у заштити наших народа“, навела је амбасадорка, пренео је портал РТЦГ. Снага НАТО-а је, како каже, у јединству и очувању његових темељних начела.

„Наша преданост колективној одбрани свих држава чланица НАТО-а је непоколебљива и, у име америчког народа, желим да захвалим храбрим мушкарцима и женама Црне Горе на њиховој служби у мировним мисијама НАТО-а у иностранству. Ваши војници су познати по професионализму и на то треба да будете поносни. Црна Гора нас подсећа да НАТО нема мале него само јаке савезнике“, каже амбасадорка.

НАТО је, како наводи Рајнке, савез држава које су се удружиле јер су, према речима НАТО повеље, „одлучне у очувању слободе, заједничког наследја и цивилизације народа, заснованих на начелима демократије, индивидуалне слободе и владавине права”.

„Никада не заборавимо да се Црна Гора, уласком у НАТО, обавезала да ће подржавати те вредности и јачати темеље који их подстичу“, навела је амбасадорка.

Она истиче и да Црна Гора већ види конкретне предности чланства у НАТО-у, у смислу јачања безбедности, растућег туризма и повећаног интересовања инвеститора. Као пример је навела укупан износ директних страних улагања у Црну Гору из земаља чланица НАТО-а у 2018. години у износу 402 милиона евра, што је, како каже, импресивно повећање 64 одсто у односу на 2017, према подацима Централне банке Црне Горе. Подсетила је и да слично томе, подаци МОНСТАТ-а показују 20 одсто повећан број ноћења туриста из држава чланица НАТО-а од 2017. до 2018. године. То су, каже, охрабрујући знакови и верујем да ће се тај тренд наставити како Црна Гора буде јачала владавину права и ширила економске могућности за све градјане.

„Црногорско тржиште је већ привлачно америчким инвеститорима који тренутно финансирају различите пројекте у секторима туризма и енергетике. Један од мојих главних приоритета је проширење постојеће трговине и улагања кроз помагање да се створе нова економска партнерства измедју наших земаља“, каже америчка амбасадорка.

Сједињене Државе ће, како поручује, наставити да подржавају Црну Гору на путу интеграције у трансатлантску породицу држава. Чланство у Европској унији је, како додаје, седећи циљ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!