Прочитај ми чланак

Председник Бугарске одбио да потпише текст декларације о чланству Украјине у НАТО

0

Председник Бугарске Румен Радев је одбио да потпише целокупан текст декларације девет земаља Источне Европе због члана у коме се даје подршка уласку Украјине у НАТО, саопштила је прес служба бугарског председника.

Документ су 2. октобра потписали председници Румуније, Чешке, Естоније, Летоније, Литваније, Северне Македоније, Црне Горе, Словачке и Пољске.

„Румен Радев није сагласан са целокупним текстом декларације, који су усвојиле неке земље Источне Европе на тему чланства Украјине у НАТО. Председник подржава друге позиције које се налазе у документу“, наводи се у изјави коју је објавила агенција БТА.

Иако је Бугарска потписала декларацију о будућем чланству Украјине на НАТО самиту у Букурешту 2008. године, то се тада дешавало у сасвим другачијој безбедносној ситуацији.

Радев сматра да одлуку о чланству Украјине у НАТО треба усвојити тек након што Русија и Украјина, као стране у сукобу, разраде, прихвате и реализују јасне параметре мирног решења.

Украјински председник Владимир Зеленски је раније изјавио да Украјина подноси захтев за убрзано придруживање НАТО-у. Поступак прихватања Украјине у НАТО је преурањен, изјавио је касније помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, коментаришући изјаву Зеленског, признао је непроменљив став Алијансе о праву сваке земље да одреди свој пут и политику „отворених врата“. Он је нагласио да ће се НАТО потрудити да пружи помоћ Кијеву да се заштити.