Прочитај ми чланак

Ердоган: Турска не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО-у

0

Турска не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО-у, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

„Не можемо да кажемо ‘да’, јер тада НАТО неће бити организација безбедности, него ће постати место на којем ће бити много представника терориста. Не можемо да кажемо ‘да’, нека се не љуте“, рекао је Ердоган новинарима.

Према његовим речима, Турска не може да поверује уверавањима Финске и Шведске да неће подржавати терористе.

„Морам да вам кажем отворено и искрено: обе земље кажу да су против терористичких организација, што је, узгред, потпуно супротно, оне саопштавају да Турској неће предавати терористе. Не можемо два пута да нагазимо на исте грабуље. Раније је Грчка изашла из НАТО-а, а затим поново ушла. Сада питам свој народ: главне земље Алијансе пружају подршку Грчкој? Пружају. Граде тамо базе? Граде. Како да им верујемо? Шведска је расадник тероризма, у њиховом парламенту су терористи Радничке партије Курдистана. Како да им верујемо?“, рекао је Ердоган.

Турски председник је делегацијама Шведске и Финске које ће у понедељак допутовати у Анкару ради разматрања процеса ступања двеју земаља у НАТО поручио да њихова посета неће променити став Анкаре.

„Доћи ће у понедељак у Турску. Доћи ће да нас убеде у супротно? Нека се не љуте, али нека се не труде. Турска неће рећи ‘да’ уласку у организацију безбедности за оне земље које уводе санкције против наше земље. Нећемо поновити исту грешку“, нагласио је Ердоган.