Прочитај ми чланак

Захарова: Швеђане нико није питао о придруживању НАТО, уместо њих одлучују САД

0

Изостанак референдума у Шведској поводом ступања те земље у НАТО, показује да њене становнике нико ништа није питао и да уместо њих о свему одлучују Американци, сматра портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Више од двеста година шведске неутралности, која је Краљевини гарантовала безбедност и процват, сада је прошлост. Па, зашто онда није било референдума? Зато што Швеђане одавно већ нико ништа не пита. Уместо њих одлучују Американци“, оценила је она.

Захарова је истакла да никаквог националног концензуса поводом одлучивања о ступању Шведске у НАТО није било.

„Лидер ‘Левице’ Нуши Дадгостар критиковала је ову одлуку. Ни ‘Партија зелених’ није успела да спречи придруживање Алијанси. Шведски медији уочи ‘историјске одлуке’ такође смишљено НИСУ објавили резултате истраживања јавног мњења. То је демократија“, написала је она на свом Телеграм каналу.

Референдум у Стокхолму, истиче она, ‘такође није ни поменут’, што је чудно, узимајући у обзир да он у политичкој култури ове земље има посебно место. Референдум је, наводи она, одржан на Криму, у СССР, у Русији је одржан по питању измена Устава, а у Шведској не. Како сматра Захарова, разлог је очигледан.

„Ако се погледају последњи доступни резултати истраживања, пораст оних који желе да ‘држе корак са Бриселом и Вашингтоном’ (подсетићу, рецимо, да 2 процента бруто националног дохотка иде на одбрану) суштински је у паду. Према објављеним подацима (анкета ‘Демоскоп’ и листа ‘Афтонбладет’ од 19. априла 2022. године – нема новијих из познатих разлога), једва да је нешто више од половине Швеђана заинтересовано за придруживање НАТО-у. Грубо речено, сваки други Швеђанин разуме у какву рупу ће амерички ‘пријатељи’ увући Стокхолм“, оценила је Захарова.

Она је још истакла да је занимљиво што су се на дан објаве о ‘историјској’ одлуци, у Стокхолму били у посети амерички сенатори, али не тек обични конгресмени, већ лидер републиканаца Мич Меконел.
„Шведска још није ни ступила у Алијансу, а већ оно што говори свом народу – диктирају Американци. И то је само мини-верзија онога што их сад чека“, нагласила је она.

Амбасадори Шведске и Финске предали су 18. маја генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захтеве за ступање у Алијансу. Међутим, Турска је блокирала почетак преговора о приступању Финске и Шведске у НАТО, јавио је ДПА, позивајући се на изворе у организацији.
Подсетимо, Финска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.

Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да ће Москва морати да предузме узвратне мере, како војно-техничке, тако и другог карактера како би нивелисала претње њеној националној безбедности у случају уласка Финске у састав Северноатлантске алијансе.