Прочитај ми чланак

Марко Јакшић: Променом текста Платформе Николић је поново преварио косметске Србе

0

Посланици Скупштине Србије ускоро би требало да се изјасне о предлогу резолуције о основама за разговоре са Приштином. Како ствари стоје, о том документу ће се бурно расправљати.

– Тај текст је против националних и државних интереса, и пре свега, против нас који живимо на Космету. Од Скупштине Србије очекује се да у суботу фактички прихвати све атрибуте државности самопроглашене државе Косово – оцењује за „Вести“ Марко Јакшић, посланик Скупштине Србије из редова ДСС-а.

Јесте ли ви упознати са комплетним текстом платформе, будући да је део проглашен тајном, и како ћете о резолуцији, која је проистекла из те платформе, гласати?

– Мислим да платформа није битна, јер онај текст резолуције који је дат посланицима нема много додирних тачака са платформом председника Томислава Николића. Тај текст будуће резолуције може да се произведе и из Тадићевог плана од четири тачке, можете да га правите и из Ахтисаријевог плана о КиМ. У тексту те будуће резолуције пише да ће Скупштина Србије применити све споразуме које је Борко Стефановић као преговарач претходне владе, направио у Бриселу.

Да ли ће се расправљати о резолуцији о парламенту?

– Данас би на скупштинском Одбору за Косово требало да буде изјашњавање о резолуцији, а у суботу би став Одбора за КиМ требало да буде предочен Скупштини Србије. Ако не дође до битних промена постојећег текста резолуције, ја лично ћу бити против њега.

Зашто?

– Зато што је тај текст против националних и државних интереса Србије и против нас који живимо на Косову и Метохији. Скупштина Србије треба у суботу, усвајањем тог текста, фактички да прихвати све атрибуте државности самопроглашене државе Косово, њихове личне карте, саобраћајне и возачке дозволе, катастар, границу… То у пракси значи признање независног Косова.

Очекивали сте другачији садржај из платформе?

– Срби су подржали ту платформу, нарочито та два става – да ништа није договорено док све није договорено, и други да нема техничких преговора који би могли да угрозе државне и националне интересе. Од оба та два става се одустало. Према томе, Срби са Космета су подржали платформу Томислава Николића, као што су је подржали и представници цркве и САНУ. Нажалост, сада те платформе нема у Скупштини, што по оној народној значи да смо „џаба кречили“. Прича о томе да је платформа тајна, јер треба да чува наше тактике и стратегије, уопште не стоји, с обзиром на то да је текст објављен у великом броју медија.

Сматрате да су прекршена обећања?

– Апсолутно. Томислав Николић није одржао своју реч. Прво, то није учинио када је од Срба са севера тражио да пристану да се постави граница и обећао да неће плаћати царину. А када је Приштина кренула са наплатом, споразум није поништен, као што је било обећано. Николић је добио подршку од Срба и северно и јужно од Ибра, али је под притиском његових међународних пријатеља, пре свега западних, изменио текст платформе. Обмануо је Србе са КиМ и када није успео да се избори са владом, није хтео или није смео, па се платформа неће наћи пред Скупштином. Додуше, то није први пут. Николић, за кога сам и ја гласао, обећао је да ће поништити све споразуме прошле владе, а сада је јасно да ће их прихватити.

Како коментаришете батињање Срба и оптужбе да су их тукли сународници из КПС?

– То је за сваку осуду. Начин на који су поступали према њима је бруталан, али то чека све Србе на КиМ оног тренутка када буде заживела тзв. независна држава Косово, а која мора да заживи да би Србија ушла у ЕУ. Срби јужно од Ибра су уз благослов Београда, а не на своју руку, ушли у институције Приштине – и у Скупштину, владу, локалну самоуправу. Не треба да чуди ако и кад се деси да тако подељени пријављују једни друге.

 

(Вести)