Прочитај ми чланак

Мариника отворила нову аферу: Јерменија напала Азербејџан српским оружјем (ВИДЕО)

0

Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић данас је, у отвореном писму, тражила од министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића и његовог државног секретара Стевана Никчевића да престану да прикривају особу и фирму преко које је извезено оружје из наших фабрика у Јерменију којим је извршен напад на Азербејџан.

Тепић је, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, рекла да „основана и оправдана сумња пада на омиљеног Вучићевог трговца оружјем Слободана Тешића“.

Она је оценила да је „скандал то што је најодговорнији међу њима министар Љајић рекао да не сме да каже о ком се приватном трговцу оружја ради“.

Невероватно је да један министар, за дозволу коју је потписао својом руком или његов државни секретар, каже да не сме да изговори коме је дозволио извоз наоружања и војне опреме у Јерменију, рекла је она.

Тепић је тражила да Љајић хитно одговори којим је приватним трговцима Министарство трговине, туризма и телекомуникација издало дозволе за извоз наоружања у Јерменију од 2017. године до данас.

Она је питала Љајића којим фирмама Слободана Тешића и са њим повезаним фирмама је од 2017. године до данас издао дозволе за извоз наоружања у Јерменију, за коју врсту наоружања, у ком обиму и у којој укупној вредности.

Тепић је питала Љајића за које од тих дозвола које је издао Тешићу, његовим или са њим повезаним фирмама, је имао сагласност Министарства спољних послова, а за које није.

Питала је, такође, како је Никчевић, који је, како је навела, финансијер Расима Љајића и његове странке, од заменика начелника београдске Државне безбедности у време убиства Славка Ћурувије, „стигао дотле да данас буде кључно лице за издавање дозвола за трговину наоружањем у ресорном министарству“.

Никчевићу је поставила и питање зашто је фингираним аферама демонтирао одлично успостављено одељење у Министарству које је било надлежно за издавање дозвола за трговину наоружањем и војном опремом.

„Да ли Никчевић има своје приватне аранжмане за извоз експлозива и ексклузиву за поједина тржишта преко трећих лица? Ко све тачно, именом и презименом, има приступ поверљивим документима у Министарству трговине и туризма и колико од тих лица је лиценцирано и ко уопште?“, питала је Тепић.

Она је навела да се у Србији до 2012. године трговином наоружањем и војном опремом бавило око 90 фирми, а сада око 200 и да је тај број све већи и већи.