Прочитај ми чланак

Сандра Божић на челу Одборa за безбедност!?! Реаговао Павић, бура у Скупштини!

0

Одбор Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове у новом сазиву водиће Сандра Божић са листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане". За њен избор је гласало 10 чланова Одбора, шест је било против, а уздржаних није било.

Најављено је да ће заменик председника Одбора бити изабран на наредној седници, због могућих промена у саставу Одбора. Теме ће, према њеним речима, биће изазови и ризици који су пред Србијом, а она ће ту бити „само да регулише рад“.

Божић је рекла да је посао Одбора цивилна контрола и надзор система, додајући да су многи чланови одбора годинама у систему одбране.

– Мој посао је да управљам расправом, да дозволим дискусију и потребно је да изразимо јединство у одбрани наше државе од изазова и претњи који су пред нашом државом – навела је Божић.

Члан Одбора из посланичке групе „Ми – глас из народа проф. др Бранимир Несторовић“ Александар Павић је оценио да је у Европи „предратно време“, што „захтева најозбиљнији приступ“.

Павић је рекао да се залаже за „мачо приступ“ – да на челу Одбора буде мушкарац и професионално војно лице, предлажући члана Одбора Митра Ковача, генерала у пензији, што је Ковач одбио.

Посланица Народног покрета Србије Славица Радовановић се, с друге стране, сложила с тим да жена буде на челу Одбора, али упитала које су референце Сандре Божић за ту функцију.

Додала је да за такву функцију треба имати искуство и знање, као и „одређене вештине“ и рекла да је плаши што је то политичка функција и заступање једне политичке опције.

Чланови Одбора из владајуће већине навели су да је Божић, уз Факултет политичких наука, завршила Високе студије безбедности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“, где је стекла знања која ће моћи да користи на новој дужности.

Чланица Одбора из Јединствене Србије Марија Јевђић која је предложила Божић за председницу, оценила је да ће она успешно водити тај Одбор. Према њеним речима, Божић ће бити само „координаторка“ и неће сама одлучуивати о раду Одбора.

Чланица одбора са листе „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ Биљана Пантић Пиља је навела да је то политичка функција и да „нигде не пише да морамо да будемо припадници Војске и Полиције да бисмо били чланови или председник овог одбора, тако да верујем да ће Сандра Божић успешно водити Одбор“