Прочитај ми чланак

Мали, одбијена ти је жалба: Плагијат је ПЛАГИЈАТ!

0

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду одбацио је жалбу коју су поднели професори Душан Теодоровић и Огњен Радоњић на одлуку сада већ бившег декана ФОН-а Милије Сукновића, којом је министру финансија Синиши Малом изречена мера јавне осуде због неакадемског понашања приликом израде докторске дисертације. Такође, Одбор за професионалну етику је одбио жалбу адвоката Синише Малог као неосновану, незванично сазнаје Данас.

Према сазнањима листа, жалба коју су упутили Теодоровић и Радоњић није ни разматрана јер је није поднео овлашћени предлагач, што је у том моменту била (сада бивша) ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Наиме, та жалба је стигла на Универзитет у последњим данима њеног мандата, тачније 22. септембра, а као један од разлога зашто Поповић није у име два професора поднела жалбу се помиње чињеница да је тадашњи декан ФОН-а већ изрекао Малом најстрожу меру за повреду Кодекса професионалне етике.

С друге стране, жалба Синише Малог није прихваћена пошто је, према мишљењу Одбора, неоснована.

Званичне информације о овом случају Данас није успео да добије на Универзитету у Београду, нити одговор да ли ће се решење Одбора за професионалну етику наћи на некој од наредних седница Сената УБ или ће из тог решења аутоматски уследити поништај дипломе.

Подсетимо да је претходни пут (пре него што га је поништио Управни суд због процедуралних пропуста), решење Одбора стигло пред чланове Сената, на основу кога је то тело формално поништило диплому.

Диплома доктора наука Синиши Малом није до данас уручена, она се физички налази у Ректорату, али није заведена, сазнаје Данас. Због тога је отворено питање треба ли је онда поништити. Како објашњавају извори, диплома се заводи у тренутку када излази са Универзитета.

Професор Душан Теодоровић је казао за Данас да није обавештен о одлуци Одбора за професионалну етику, а бивша ректорка Иванка Поповић је потврдила за лист да су два професора Одбору упутила жалбу директно.