Прочитај ми чланак

Малешић био на „мерама“ од 2018, а постао генерал и помоћник директора полиције

0

Можда у неком чудном, а у озбиљном свету је несхватљиво: ухапшени начелник Полицијске управе Нови Сад Слободан Малешић био је на "мерама" од средине 2018. године да би у јуну следеће године био унапређен у генерала полиције.

Кад колеге „раде“ неког, значи да постоји сумња у неко кривично дело, али упркос томе, Малешић, иначе кум Звонка Веселиновића, напредовао је у служби и код тадашњег министра полиције Небојше Стефановића унапређен је у чин генерала. То се догодило у јуну 2019. године.

– Понудио је тужиоцу за организовани криминал да га подвргну полиграфском тестирању и објаснио је све што је везано за ту кривичну пријаву и, наравно, за своје тврдње изнео материјалне доказе. Оно што је тужилац за организовани криминал прибавио посебним доказним радњама, а ради се о тајном надзору комуникације, апсолутно потврђује све наводе генерала Малешића у контексту да све директиве које је давао подређенима је да се све уради по закону – рекао је Малешићев адвокат Вељко Делибашић.

Марта 2016. Малешић је постављен за начелника ПУ Крагујевац, одакле је отишао на место помоћника директора полиције Владимира Ребића, а пре две године постављен је за начелника ПУ Нови Сад уместо Горана Шушњића, којем се суди, и то због злоупотребе положаја у поступку који се води и против бивше државне секретарке МУП Дијане Хркаловић.

Како су га таблоиди крстили, српски „Елиот Нес“ није имао ниједно велико хапшење за време његовог мандата у Крагујевцу и за то време расте крими група „Волпеовци“ позната по бруталности у обрачунавају са супарницима. Свог наследника из Крагујевца, Момчила Крсмановића одвео је са собом у Нови Сад, као помоћника за криминал, иако је већ требало да буде у пензији, јер је 1963. годиште.

Оно што ће свакако обележити Малешићев мандат у фотељи начелника Новом Саду је и нејасан однос органа реда према бившем полицајцу Далибору Богдановићу Боћи, који је оптужен за рањавање Горана Ковачевића Горанца и убиство његовог телохранитеља Уроша Стрефановића. Зашто?

Зато јер полиција неколико месеци није могла да нађе Боћу, који се после шест месеци скривања на крају сам предао тако што је пре 20-ак дана ушетао у зграду ПУ Нови Сад.

Занимљиво је како је Малешић у петак био на састанку Стратешке групе Дирекције полиције на којем су анализирани резултати рада организационих јединица и подручних полицијских управа МУП-а и седео је само на три места од Александра Вулина да би кроз пар дана завршио у притвору на 30 дана.

Подсетимо, Малешић се од септембра 2020. године налази се на чело ПУ Нови Сад, а након што је смењен Милорад Шушњић. На ту на позицију шефа новосадске полиције дошао са места заменика директора полиције Владимира Ребића. Тада је био задужен за управљање посебним јединицама.